НОВОГОДИШЊИ И БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ

"Уходавање" у празнично расположење већ по правилу почиње са Светим Николом, 19. децембра, славом за коју кажу да је пола православних верника слави, а друга половина иде на славље.

Дани славља


badnjak-centar.jpg

 "Уходавање" у празнично расположење већ по правилу почиње са Светим Николом, 19. децембра, славом за коју кажу да је пола православних верника слави, а друга половина иде на славље.

Наставља се Божићем 25. децембра, за вернике који овај празник славе по грегоријанском календару. А онда је следило славље у сусрет новој 2009. (не баш претерано), па су затим православни верници обележили дан Христовог рођења, најрадоснији хришћански празник - Божић.

У цркви Успења Пресвете Богородице, на Истоку, освећење, паљење и дељење бадњака обавио је протонамесник Зоран Јагодић, који је обавио и Божићно јутрење.

У Лазарици, на Врачару, служење, уз поменути обред, обавили су протојереј Петар Божић и архијерејски намесник Радомир Мишић. Освећење, паљење и дељење бадњака у цркви Светог Николаја у Шиду, након вечерњег богослужења, обавили су архијерејски намесник Радомир Мишић, протојереј Петар Божић, јереј Зоран Угрешић и протојереј Лазар Шапоња.
badnjak-istok.jpgУ пет часова на Божић било је јутрење, а у девет часова литургија.
Недавно рукоположени јереј Бојан Цветковић обавио је своје прво освећење, паљење и дељење бадњака у цркви у Беркасову, посвећеној апостолима Петру и Павлу, затим у цркви у изградњи у Соту, као и у цркви у Моловину, посвећену архангелу Гаврилу. Јутрење је служио само у Беркасову.

Освећење и паљење бадњака у Моровићу обавио је протојереј Милорад Душанић, у цркви Рођења Пресвете Богородице. Јутрење је било на Божић у 3 часа, а литургија у пола десет.

У Кукујевцима је то урадио протонамесник Петар Чавка, у Ердевику јереј Драган Милић, Гибарцу и Бачинцима протонамесник Александар Цвитановић, Адашевцима јереј Милан Пршић, Вашици јереј Богдан Дангузов..., а онда се у домовима припремао доручак, уз обавезну чесницу и "проверу" коме ће срећа бити наклоњена у овој години, судећи по томе коме је допао новчић који се налазио у њој.

Уз дочек Православне Нове године и прославу Малог Божића завршавамо славља до овог броја "Шидских новина", али до краја јануара имамо ми још лепих повода за дружење и добро расположење. Па, срећно нам и весело било!