Menu
RSS
A+ A A-

ИСУС У ШТАЛИЦИ

ПРОСЛАВА БОЖИЋА ПО ГРЕГОРИЈАНСКОМ КАЛЕНДАРУporodica-kuseta.jpg

 

 

Наши суграђани који славе Божић по Грегоријанском календару обележили су најпре 24. децембра Бадње вече, а сутрадан и најрадоснији хришћански празник. У римокатоличкој цркви Пресветог срца Исусовог у Шиду било је посебно свечано на Бадње вече где је поред цркве саграђена права шталица покривена кукурузовином и ограђена, а унутра доста сламе те праве животиње магарац, овце и козе.

Како је било и најављено, у оваквом амбијенту су од 23 до 24 сата били чланови породице Игора Кушете који су у аутентичним костимима дочарали Марију, Јосипа и малог Исуса што је привукло велику пажњу верника али и радозналих пролазника. Тачно у поноћ је жупник Никица Бошњаковић служио Поноћну мису уз присуство бројних верника. Сутрадан је служена Свечана Божићна миса на којој је била и подела пакетића малишанима. Божић је обележен и у другим римокатоличким црквама у нашој општини.
Што се тиче наших суграђана словачке националности пре Божића, тачније 20. децембра у Словачком дому одржан је традиционални предбожићни концерт.

Према речима Станислава Ђерчана, председника СКУД „Једнота“, у програму су учествовали ученици ОШ „Бранко Радичевић“ и „Сремски фронт“ који факултативно похађају наставу словачког језика са елементима националне културе које је припремила наставница Зденка Ломјански, деца која похађају веронауку као и деца чланови СКУД „Једнота“, а концерт је био веома посећен.


На само Бадње вече 24. децембра у Словачкој евангелистичкој АВ цркви одржан је програм за децу проткан духовним садржајима, а малишани су певали и рецитовали да би на крају добили пакетиће. Богослужења су одржана и првог и другог дана Божића. Такође бележимо и то да је 28. децембра у Словачком дому одржан традиционални екуменски програм за децу уз учешће Словачке евангелистичке цркве и то мешовитог црквеног хора, Евангеличко-методистичке цркве коју је представљао оркестар труба из Јабуке те Баптистичке цркве коју је представљао хор из Бачког Петровца.