Menu
RSS
A+ A A-

СУША УМАЊИЛА ПРИНОСЕ

ИНИЦИЈАТИВА ЗА САНАЦИЈУ ШТЕТЕ У ПОЉОПРИВРЕДИ



Шеф одборничке групе ДСС-СПО у општинском парламенту Зоран Семеновић покренуо је иницијативу да се упути допис надлежном покрајинском и републичком секретаријату и министарству за пољопривреду у коме се предлажу мере за санацију насталих штета у пољопривреди од овогодишње суше.


У допису се наводи да је према владиним подацима на територији општине Шид дошло до енормног смањења ратарских култура. Према тим подацима на засејаним површинама приноси соје и кукуруза умањени су за готово 40 посто, приноси код шећерне репе и пшенице биће умањени за 30 посто док се губици код произвођача сунцокрета процењују на 20 посто у односу на вишегодишње приносе ратарских култура.


Као могући видови помоћи односно накнаде настале штете предлаже се укидање таксе за одводњавање и наводњавање у порезу за пољопривредно земљиште за 2007. годину. Такође се предлаже репрограмирање и пролонгирање кредитних аранжмана које су пољопривредници остварили код покрајинских и републичких фондова и пословних банака.

Предложено је, такође, да се повећа регрес за вештачко ђубриво, гориво и семенску робу како би се пољопривредници што боље припремили за јесењу сетву која је практично већ отпочела.