ЦРТАНИ ФИЛМОВИ ИЗ ЂАЧКЕ КЛУПЕ

Од ове школске године у оквиру наставе у петим разредима уведени су нови изборни предмети. У Основној школи "Вук Караџић" у Адашевцима 15 ученика определило се за информатику, а 11 за предмет цртања, сликање и вајање. Оно што је привукло нашу пажњу је податак да ученици са професорима Андријом Голуб

У ОВОМ ТРЕНУТКУ У ОКВИРУ ИЗБОРНЕ НАСТАВЕ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ "ВУК КАРАЏИЋ" У АДАШЕВЦИМА

Ђаци су сами осмишљавали своје ликове, цртали основне покрете и радили анимацију а све је то на рачунар преносио професор Андрија Голуб

golub_deca.jpg

Од ове школске године у оквиру наставе у петим разредима уведени су нови изборни предмети. У Основној школи "Вук Караџић" у Адашевцима 15 ученика определило се за информатику, а 11 за предмет цртања, сликање и вајање. Оно што је привукло нашу пажњу је податак да ученици са професорима Андријом Голубом у оквиру овог предмета праве цртани филм.

- Прва фаза, обука у савладавању технике цртаног филма је завршена. Ученици су појединачно правили филмове у трајању 10-15 секунди. Реч је о основним покретима. Деца су сама смишљала и сама цртала основне покрете, анимацију ликова, а ја сам то програмски обликовао и преносио на рачунар - каже професор Андрија Голуб.

Сада следи друга фаза у којој ће ученици групно осмишљавати анимације. Тема ће бити везана за безбедност у саобраћају. Што су цртежи прецизнији, ликови су мирнији па је и пројекција боља.

- Волим цртање и мислим да то могу добро радити, па сам зато ово и изабрала за изборни предмет. У оквиру програма радићемо и друге облике ликовне културе - каже Бојана Трлајић.

- Ово је нешто ново па ме заинтересовало. Радујем се што ћемо сада прећи на групно осмишљавање тема, па ће филм бити дужи и бољи - тврди Драгана Вујчић.
Интересантно је поменути да су се у овој школи у Адашевцима код опредељења за спорт као изборни предмет у петом разреду за фудбал определили и дечаци и девојчице.