АГРЕСИВНОСТ У ПОРАСТУ

Судбину транзиционог друштва и државе какав је случај са нашом земљом, дели и млада популација, односно ученици основне и средње школе, којима агресивност није страна појава. Колико је агресивност заступљена међу школарцима у нашој средини, како се испољава, те колико превенција може помоћи, разгова

КОЛИКО ЈЕ ПРИСУТНО НАСИЉЕ МЕЂУ УЧЕНИЦИМА У ШКОЛАМА У НАШОЈ СРЕДИНИ

Судбину транзиционог друштва и државе какав је случај са нашом земљом, дели и млада популација, односно ученици основне и средње школе, којима агресивност није страна појава. Колико је агресивност заступљена међу школарцима у нашој средини, како се испољава, те колико превенција може помоћи, разговарали смо са стручњацима из ове области.

Психолог у Гимназији "Сава Шумановић" Љупка Радишић, нам је рекла да је агресивност у порасту у односу на нека прошла времена, јер како каже, сви смо агресивни па и млади, а на то доста утиче и положај у коме се налази наша земља и неправде које се чине.

ГРАФИТ
Недавно је на згради Гимназије исписан један графит за који ученици имају благонаклон став, а Љупка Радишић у томе види нешто друго.
- Графит приказује стиснуту леву шаку, а у десној руци се налази некаква мотка што све асоцира на агресивност и насиље. Разговарала сам на ову тему са ученицима и изнела ова запажања, а они су ми одговорили да су у питању навијачки симболи са чиме се ја не слажем - каже Љупка Радишић.

- Промениле су се вредности у друштву и некако се толерише повећан ниво агресивности. То се може тумачити као реакција на неку фрустрацију, односно притисак. Породица може много да учини по том питању ако спречава такве појаве што је добро, а лоше је ако то не спречава или још подстиче - каже Љупка Радишић.

Наша саговорница истиче да у Гимназији није било физичких сукоба међу ученицима али је вербална агресивност доста присутна. Некада је, каже она, било срамота псовати, викати и недолично се понашати пред одраслима, а сада је то постало уобичајено.

- Примећујем пораст недоличног вербалног понашања. Реч је о ученицима за које је према њиховим годинама непримерено да се ругају једни другима, што се јавља у ранијем узрасту. Радимо превентивно по тим питањима како би било што више толеранције по полу, верске, националне, по узрастима... У медијима се насиље сувише промовише, чак му се и повлађује и млади онда прихватају такав систем негативних вредности. Важно је рећи да сви ови негативни процеси треба да буду под контролом - закључује Љупка Радишић.

Да повећана агресивност није заобишла ни млађе па и децу, говори и то да се и међу ученицима у основним школама бележи пораст агресивности. Поред већ поменуте вербалне, дешавају се и случајеви физичког насиља што се одмах санкционише и предузимају одговарајуће мере.

- Агресивност јесте у порасту и бележе се туче међу дечацима и вербални сукоби међу девојчицама. Превентивно се делује кроз дежурство ученика и наставника, а нови видови превенције ће бити успостављени. Добили смо Протокол о заштити деце од насиља, злостављања и занемаривања који је упутило Министарство просвете са јасним упутствима за примену. На школи је да оформи тим који ће спроводити предложене мере - истиче Марко Античевић, педагог у ОШ "Вук Караџић" у Адашевцима.