ПРОДУЖЕНИ БОРАВАК У ШКОЛИ

Од понедељка 24. новембра у ОШ "Бранко Радичевић" у Шиду са радом је почео продужени боравак за ученике од првог до четвртог разреда и до сада је пријављено 20 ученика.

У ОШ "БРАНКО РАДИЧЕВИЋ" У ШИДУ

snezana-matovina.jpg

 Од понедељка 24. новембра у ОШ "Бранко Радичевић" у Шиду са радом је почео продужени боравак за ученике од првог до четвртог разреда и до сада је пријављено 20 ученика. Овај пројекат, који је једини овакве врсте у нашој средини и шире, финансира Министарство просвете у Влади Србије обезбеђујући лични доходак за једног просветног радника.

- Ученици долазе у продужени боравак у осам сати ујутро и овде остају до почетка редовне наставе. Ту израђују домаће задатке и уче уз стручну помоћ, а посебна пажња се посвећује српском језику и математици. Ученици током преподнева слободно одлазе на тренинге и друге спортске активности - каже Снежана Матовина, професор разредне наставе која је задужена за продужени боравак.

Ово је велика помоћ за родитеље који су запослени, а деца су им збринута. Поред образовне улоге, продужени боравак има и васпитни значај. Ученици имају и своје слободно време за гледање ТВ или друштвене игре, а води се и посебан дневник продуженог боравка. Директор школе Далибор Фарбаш каже да се очекује веома позитивни резултати продуженог боравка што ће бити и једна врста помоћи за боље резултате ученика за редовну наставу.

Продужени боравак је бесплатан али остаје "отворено питање" исхрана ученика јер би се у том случају за доручак и ручак требало плаћати око 2.500 динара што родитељима представља велики издатак и за сада ће боравак бити без исхране. У ОШ "Бранко Радичевић" су се добро припремили за овај пројекат, а боравком у једној школи у Новом Саду где је у продуженом боравку 280 ученика, сагледана су њихова искуства.