БОГАТА ХРОНОЛОГИЈА ШКОЛСТВА

У подручном одељењу ОШ „Бранко Радичевић“ у Бачинцима, 16. децембра одржана је промоција књиге Ирине Папуг из Новог Сада, иначе рођене Бачинчанке, „Основна школа Бачинци“ а у оквиру културне манифестације „Дани Миколе М. Кочиша“

У БАЧИНЦИМА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ОСНОВНА ШКОЛА БАЧИНЦИ“

bacinci-irina.jpgУ подручном одељењу ОШ „Бранко Радичевић“ у Бачинцима, 16. децембра одржана је промоција књиге Ирине Папуг из Новог Сада, иначе рођене Бачинчанке, „Основна школа Бачинци“ а у оквиру културне манифестације „Дани Миколе М. Кочиша“ која се традиционално у децембру одржава у више војвођанских места у којима живе Русини.

Промоција је одржана у присуству предшколске и школске деце, њихових наставника и наставника у пензији те других званица. У име домаћина, присутне је поздравио директор школе Далибор Фарбаш и подсетио на успешну сарадњу школе и Ирине Папуге, посебно када се радило о реализацији пројекта централног грејања у школи.

Сама ауторка својеврсне монографије о школству у Бачинцима, која је написана на српском језику уз обиље фотографија, подсетила је да Бачинци као насељено место постоје осам векова, а да је 1805. године саграђена православна црква и одмах и школа. Она је говорила о прикупљању грађе за настанак књиге и поред осталих, поменула и најстарију учитељицу Марију Ракић, која и сада живи у Бачинцима.

О књизи су говорили и рецензенти Леона Лабош Урошевић из Новог Сада и Никола Кнежевић из Шида. Један од рецензената, који овом приликом није био присутан је и др Душан Дрљача. Рецензенти су истакли значај ове монографије као трајног документа о школству у Бачинцима. Ирина Папуга, иначе председница Скупштине Друштва за русински језик, књижевност и културу, које је и организатор манифестације „Дани Миколе М. Кочиша“ поделила је књигу малишанима из вртића и школској деци.

У оквиру промоције, ученици који факултативно похађају наставу русинског језика са елементима националне културе, које је припремила наставница Златка Сивч-Здравић, прочитали су више својих радова. У сарадњи са месном управом Бачинци, књига ће бити подељена свим мештанима који то желе. У име локалне самоуправе, промоцији је присуствовао начелник општинске управе Ромко Папуга и Славко Цупер, шеф Одсека за друштвене делатности и просветни инспектор, председник МУ Бачинци Милан Радивојшић, парох Михајло Режак као и бројни други гости.