ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

Уз присуство великог броја гостију, званица, јавних и културних радника као и представника локалне самоуправе у суботу 20. октобра у Вишњићеву су отпочеле овогодишње свечаности посвећене највећем српском народном песнику и трибуну Филипу Вишњићу.

РЕКА УСПОМЕНА

vicnjic.jpgУз присуство великог броја гостију, званица, јавних и културних радника као и представника локалне самоуправе у суботу 20. октобра у Вишњићеву су отпочеле овогодишње свечаности посвећене највећем српском народном песнику и трибуну Филипу Вишњићу.

Манифестација је отпочела одласком на песников гроб, где су бројне делегације положиле венце и цвеће. Испред општине Шид цвеће на гроб највећег српског народног песника положили су председник општине Шид Мита Аврамов, заменик председника општине Шид Миле Стевановић и председник СО Шид Миланка Воркапић.

Поред њих венце и цвеће су положиле и делегације општине Бијељина, КОЦ-а Шид, Месне управе Шид, ОШ "Филип Вишњић" из Вишњићева.

На гробу песника Првог српског устанка пригодне беседе су имали познати српски песници Раша Попов и Добрица Ерић а народни гуслари Вукман Боричић, Војислав Бајо Станишић и Саво Контић, отпевали су неколико стихова из познатих песама Филипа Вишњића.

Након тога учесници прославе су се упутили ка спомен кући Филипа Вишњића, где им се пригодном беседом обратио председник општине Шид Мита Аврамов. Потом је у сали Дома културе у Вишњићеву одржана свечана Академија, на којој је уручена овогодишња Вишњићева награда. Добитник једне од најзначајнијих награда у области културе и стваралаштва је песник Слободан Ракитић из Београда.

У културно-уметничком делу програма учествовали су чланови СКУД-а "Свети Сава" из Шида и Културно-уметничка друштва "Филип Вишњић" из Вишњићева и КУД "Болеч", изворна група Делије са Дрине из Бадовинаца и хор из Руме.

У недељу 21. октобра у великој сали Културно-образовног центра у Шиду одржана је свечана Академија, на којој су уручене овогодишње награде "Филип Вишњић", као највеће друштвено признање у области културе и стваралаштва на подручју општине Шид.

Признања су додељена за животно дело Драгици Живковић, популарној учитељици Лели, док је награду у конкуренцији младих стваралаца добио Игор Грекси, глумац аматерског позоришта "Бранислав Нушић" из Шид.