Menu
RSS
A+ A A-

"ШИДИНА" ПОСВЕЋЕНА МИЛЕВИ МАРИЋ - АЈНШТАЈН

Нови број часописа за културу свој ударни простор посветио супрузи и сарадници чувеног научника Алберта Ајнштајна, која је живела и школовала се у Срему

 

Шидски, сремски и семберски песници читали своје стихове .

У оквиру децембарских свечаности, у Шиду је, 5. децембра, промовисан осми број часописа за културу "Шидина", представљено интернет издање "Шидског билтена" и уручене награде најуспешнијим основцима и средњошколцима на литерарном конкурсу поводом Дана ослобођења града.

sidina

Нови број "Шидине", часописа који је покренут пре десет година, бројној публици у Дому младих најпре су представили главни и одговорни уредник Радивој Лазић и директор Културно-образовног центра Срђан Малешевић. Гост уредник Душан Познановић, који је припремио тему броја посвећену Милеви Марић - Ајнштајн (1875-1948), говорио је о текстовима који осветљавају лик супруге и сараднице великог научника Алберта Ајнштајна. У програму су још учествовали шидски, сремски и семберски песници, заступљени у 8. свесци "Шидине": Симо Лакетић, Радован Дрљача, Душанка Рудић, Недељко Терзић, Видак Г. Петровић, Валентин Ракић и протојереј ставрофор Ђорђе Љ. Воларевић, који су читали своје нове стихове. Поетску збирку проте Воларевића "Од алфе до омеге" приказао је Душан Лукић.

sidina2

Представљању блока посвећеног нашој земљакињи Милеви Марић, која је 14 година живела и школовала се у Руми и Сремској Митровици, претходило је читање поздравне поруке њеног и Ајнштајновог биографа мр Ђорђа У. Крстића. Овај наш познати физичар и публициста, пореклом Сремац, чија су три рада заступљена у "Шидини", захвалио је редакцији часописа што се интересује за заједнички живот и рад познатих супружника. Иначе, у теми броја су још заступљени прилози Душана Познановића о акцији "Сремских новина" да се у Митровици постави биста Милеве Марић, затим Албертово писмо будућој супрузи из 1901. године, као и текст Василија Крстића о породицама Крстић и Јовановић из Руме.

sidina4

Награђени ученици У блоку из књижевности, са својим новим радовима, поред поменутих писаца, још су заступљени: др Стеван Константиновић, др Мирко Магарашевић, мр Радован Ђурчић, Светлана Мићуновић, Богдан Ибрајтер, Срђан Малешевић, Душан Бобић, Предраг Бањеглав и други.  Трећа тематска целина часописа, под називом "Завичај", доноси историјске и публицистичке прилоге следећих аутора: Биљане Грковић ("Светлост Срема"), Жарка Лесека ("Ердевик"), Анђелка Ердељанина ("Војка"), др Мирјане Лесек ("Црква Светог Николе у Шиду") и др Живана Богдановића ("Босут").  

Награђени ученици на литерарном конкурсу поводом 6. децембра - Дана ослобођења Шида су: Никола Манојловић, Снежана Ђурић, Деана Томић, Дуња Ждињак и Мирјана Бабић, из Гимназије "Сава Шумановић", као и Наташа Гутић, Александар Лупић, Александра Миљевић, Николина Момчиловић, Јелена Ђилас и Ивана Бокур, из ОШ "Бранко Радичевић".

У културно-уметничком делу програма учествовао је Пионирски тамбурашки оркестар Дома младих у Шиду.