Menu
RSS
A+ A A-

ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО СИМИ ТОМОВИЋУ

Проф. Мркшић мр.Ђурчић и Срђан Малешевић Велика сала Дома младих била је мала да прими све оне Шиђане, који су желели да присуствују вечери посвећеној нашем великом суграђанину Сими Томовићу, дугогодишњем учитељу, наставнику и директору шидских школа.

Током свог живота чика Сима је био хроничар Шида и овог краја; објавио је неколико монографија а свакако најзначајније су оне о Шиду и Јамени, где је први указао на богатство грађе коју треба искористити и сачувати од заборава за млађе генерације. Иако штампана у релативно великом тиражу "Монографија Шида" одавно вреди као "суво злато" и по мишљењима многих требало би обновити њено издање, јер је препуна материјала, који омогућује даље истраживање наше општине.

Уводно излагање с опширном биографијом поднео је чика Симин ученик, сад професор у пензији мр Радован Ђурчић, а о нашем врлом суграђанину говорио је такође професор у пензији и син Томовићевог школског друга г. Предраг Мркшић. О свом наставнику и директору лепе речи је изрекао и директор шидске гимназије "Сава Шумановић" професор Душан Лукић, који је уједно предложио уреднику "Шидине" да један од наредних бројева овог завичајног часописа буде посвећен Томовићу. Веома интересантне опсервације имала је и Цветанка Тубић, дугогодишња сарадница Симе Томовића, која је истакла да је "чика Сима највише волео њене ванилице, кад одстоје два дана".

На крају присутнима је, уз извесну дозу хумора, говорио о свом оцу и Душко Томовић, такође професор у пензији. Након тога присутни су гледали једносатни документарни филм Светислава Ненадовића и Мевлудина Хаџиомеровића.