Menu
RSS
A+ A A-

ОБНОВЉЕН КЊИЖНИ ФОНД

МЕСЕЦ КЊИГЕ У ШИДУ

slavica.jpgУ шидској библиотеци “Симеон Пишчевић” у оквиру обележавања октобра, месеца књиге и ове године организован је сајам у трајању од три седмице (24. септембар ‘ 14. октобар), где ће шест издавачких кућа из Београда понудило 700 наслова свих жанрова. С обзиром да су цене биле ниже и до 50 одсто разумљиво је да је продаја била успешна. А том приликом и шидска библиотека је обогатила свој књижни фонд за 160 наслова.


Ове године смо обезбедили много нових књига. То можемо захвалити Министарству културе Србије. Покрајинском секретаријату за културу и образовање, али и Општини Шид. Наиме, Министарство је откупило књиге од издавачких кућа, а ми смо из понуђеног списка одабрали оно што је било интересантно за нас.

Наша библиотека је ушла у трећу категорију (од четири) па смо захваљујући томе од Министарства добили 525 хиљада динара. Тим новцем обезбедили смо још хиљаду нових наслова, а употпунили смо и библиотеке у Вашици, Ердевику и Адашевцима. Књиге су још у Народној библиотеци Србије и очекујемо да почну стизати на нашу адресу - задовољно прича Славица Варничић, директор Народне библиотеке и додаје:
Покрајински Секретаријат за културу и образовање Војводине, такође, издвојио је средства од 71.300 динара за обнову нашег књижног фонда, а из буџета општине Шид одобрено је 200 хиљада динара (тим средствима смо купили књиге на сајму у Београду).


У Народној библиотеци “Симеон Пишчевић” тренутно поседују фонд од 32 хиљаде књига.


У октобру је у оквиру месеца књиге било омогућено бесплатно учлањивање до краја године. Имамо око 1500 читалаца свих узраста. Радује податак да се поред “лаке” литературе све више траже и озбиљнији наслови – каже Јадранка Бајуновић.