Menu
RSS
A+ A A-

"ПОСТОЈИМО ДА БИСМО САЧУВАЛИ НАШУ ТРАДИЦИЈУ И ИДЕНТИТЕ

СРПСКО ЦРКВЕНО ПЕВАЧКО ДРУШТВО "ЈАВОР ГУСЛЕ" ИЗ ШИДАjavor.jpgСрпско црквено певачко друштво "Јавор гусле", основано је давне 1876. године. Циљ оснивања овог друштва, у оним историјским и временским условима, био је да се сачува православље на овим просторима, као и култура и традиција српског народа. Опирући се времену, друштво постоји и данас са једнаким циљем и сврхом од пре 130 година. Као хор од 25 активних чланица, присутни су сваке недеље и сваког празника у цркви Св. Николаја у Шиду, певајући литургију.


- Ово друштво је, поред мешовитог хора који је неговао духовну, али и световну музику, имало и тамбурашки оркестар и мушки октет. Активности  друштва су биле усмерене на духовно просвећивање. Хор је учествовао на литургијама у храму Св. Николаја у Шиду, али и на разним смотрама уметничког стваралаштва у Београду, Сомбору, Загребу и постизао је запажене резултате у то време - напоменула је Љубица Љупка Радишић, чланица хора и психолог у Гимназији "Сава Шумановић" у Шиду.

Како нам је у разговору рекла, само једна од тако признатих активности хора, била је и 1921. године када је преношено тело Стевана Стојановића Мокрањца и када је поменуто певачко друштво учествовало на смотри хорова, уприличеној тог дана у Београду. Такође, друштво је у време пре Другог светског рата учествовало у бројним свечаностима поводом дана школске славе - Светог Саве, као и у тзв. првомајским уранцима.


Српско црквено певачко друштво "Јавор гусле" из Шида је веома добру сарадњу остваривало и са Првим београдским певачким друштвом, које је у то време водио Давор Јенко, аутор химне "Боже правде". - Тада су то била два збратимљена друштва. Дакле, нема говора о томе да је Шид икада био провинција. Шид јесте мало место и мешовита средина, али ако се узму у обзир само историјске чињенице и признања нашег певачког друштва, увиђа се да је он много више од тога - истакла је госпођа Љупка.

javor2.jpgЗа време Другог светског рата, хор је прекинуо са радом, јер је диригент хора Спасоје Баба Томић стрељан у Сремској Митровици, заједно са Савом Шумановићем и другим виђенијим Шиђанима. Хор је обновио рад тек пре четири године, захваљујући свештеницима и шидској православној цркви, а водио га је мр Предраг Стаменковић, музички стручњак из Београда.


- Том приликом, формиран је женски хор, јер није било одзива од стране мушких чланова, како би заживео мешовити хор. Ми бисмо и данас били веома срећни када би тај одзив био већи, како од стране чланова различитих узраста, тако и од стране оба пола. Веру у то да ће ово друштво опстати још дуги низ година, дају нам ученице Гимназије, јер су оне у великом броју чланице друштва - рекла је  Љупка Радишић.


Данас хор привремено води Драгана Панџић, а у току су и преговори за ангажовање једног музичког стручњака из Сремске Митровице. Српско црквено певачко друштво "Јавор гусле" је три пута учествовало на Мајским музичким сусретима у Бијељини и постигло запажене резултате, тј. две сребрне и једну бронзану медаљу, што говори о позицији у самом врху те врсте музичког стваралаштва, не само у Србији, већ и шире. Учествовали су на смотри хорова у Београду "Хорови међу фрескама", а посетили су и бројне манастире у земљи. 22. и 23. септембра ове године, поводом храмовне славе, били су гости српске црквене самоуправе села Сантово у Мађарској.

У тамошњој цркви Рођења Пресвете Богородице (Мала Госпојина), служи јереј Јован Бибић из Шида, који их је, заједно са Србима који тамо живе, и позвао на овај празник. Сутрадан су посетили и градић Бају, где су такође, као хор, присуствовали литургији и одржали концерт и били одлично прихваћени, иако тамо нема Срба.
- У Баји смо имали част да разговарамо и са гувернером Радованом Јелашићем. Говорили смо о нашем граду, иако је он о Шиду већ доста тога знао.

И где год да путујемо, ту прилику искористимо да кажемо и реч више о томе ко смо и одакле долазимо. Било би лепо када би таквих путовања било више, али то углавном зависи од несебичне помоћи људи добре воље и свести о томе да је наш циљ очување духовности и идентитета нашег народа - напоменула је госпођа Радишић на крају разговора.