"ДЕЦЕМБАРСКА НАГРАДА" - КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНО ДРУШТВО "ЂУРА КИШ" ИЗ ШИДА

У осам и по деценија постојања, Културно-просветно друштво "Ђура Киш" у Шиду, освојило је много признања и награда, а с поносом се ово друштво може похвалити да је "Децембарску награду" добило чак три пута. За најновију "Децембарску награду" с пуним правом се може рећи да је најзаслужнија представа

ЗАХВАЉУЈУЋИ ПРЕДСТАВИ "ФРАНКЕНШТАЈН" КОЈА ЈЕ ОСВОЈИЛА БРОЈНЕ НАГРАДЕ НА ФЕСТИВАЛИМА У ДЕСЕТАК ГРАДОВА И ТИМЕ РЕПРЕЗЕНТОВАЛА НАШ ГРАД И СРЕДИНУ, ПО ТРАЋИ ПУТ ДОБИЈЕНА "ДЕЦЕМБАРСКА НАГРАДА"

У осам и по деценија постојања, Културно-просветно друштво "Ђура Киш" у Шиду, освојило је много признања и награда, а с поносом се ово друштво може похвалити да је "Децембарску награду" добило чак три пута. За најновију "Децембарску награду" с пуним правом се може рећи да је најзаслужнија представа "Франкенштајн" у режији Цветина Аничића, а у извођењу драмске секције овог друштва.

Од премијере почетком јесени прошле године па до данас, ова представа осваја награде и ниже успехе на бројним фестивалима и гостовањима и одушевљава публику. На тај начин репрезентујемо и наш град и општину. Према подацима са којима располажемо од 120 аматерских позоришта у донедавној СЦГ, по постигнутим резултатима и освојеним наградама Драмска секција КПД "Ђура Киш" је заузела треће место.

Све смо то остварили уз свесрдну помоћ Културно-образовног центра у смислу обезбеђивања гардеробе и техничких помагала - истиче Владимир Џуња, председник Извршног одбора КПД "Ђура Киш".  Поменимо да се са овом представом наступало на Фестивалу комедије "Јован Кнежевић Цаца" у Новом Бечеју, Сусретима аматерских позоришних друштава Војводине у Старој Пазови, Зонској смотри драмског стваралаштва у Беочину, Фестивалу експерименталних сцена у Суботици, Фестивалу традиционалних позоришних форми "Фетра" у Јаши Томићу, Републичком фестивалу аматерских позоришта Србије у Кули...

"Децембарска награда" је мотив да аматери у "Ђури Кишу" наставе још боље и успешније да раде не само када је у питању драмско стваралаштво већ и у другим областима те смо питали Владимира Џуњу какви су планови за даље активности?  - Што се тиче драмске секције у плану је припрема представе "Стаљинградска битка" у режији Цветина Аничића и ако би прва помисао била да се ради о ратним страхотама, биће интересантно видети како ће Аничић у свом стилу презентовати ову битку.

Такође планирамо да "појачамо" фолклорну секцију, наставимо са радом женске изворне певачке групе и формирамо мушку изворну певачку групу. Ту су још и литерарна секција, спортска и друге. Заједничким радом, верујем да ћемо много планираног остварити - каже Владимир Џуња.