Menu
RSS
A+ A A-

У Новом Саду од 23-30. новембра

32. Доситејеви дани

 

Учесници округлог стола на тему "Регионални часописи данас" указали на чињеницу веома лошег материјалног положаја књижевних часописа у Војводини, што су и покрајински културни функционери то "доказали" и својим одсуством са овог добро осмишљеног скупа  Покрајински завод за културу се и ове године "латио" посла око организовања 32. Доситејевих дана, који су махом протекли у презентацији тематике везане за Панчевачко читалиште и Градску библиотеку у Зрењанину.

Уз изложбу слика Милете Виторовића, представљање књига "Војвођанске оргуље" и "Панчевачко читалиште" на којима су говорили Горан Траиловић, Немања Ротар, Десанка Стаматовић, Милош Арсић, Анкица Достанић, Драгана Сабовљев, др Карољ Хармат, Ђерђ Мандић, Игор Проданов, те уз свечану беседу Весне Шијачки, директора Завода за културу, уводну реч Николе Грдинића и беседу "Српска периодика Доситејевог времена" Гордане Стокић, произилази да је најактуелнија тема била везана за данашње регионалне часописе у Војводини о којима је веома мериторну оцену дао медијатор Радивој Стоканов.

Учесници у разговору на ову тему, а ту су били углавном уредници војвођанских часописа - Улазнице, Панчевачких свески, суботичких Руковети и других, уочили су да на овим разговорима нема покрајинских функционера, који би о овом питању могли и да проговоре. Такође је било евидентно изостајање информативних, пре свега електронских гласила, која се нису удостојила да прате отварање Доситејевих дана.

Сваки учесник у разговорима је, како је неко рекао, тежио да говори о томе шта је то, у ствари, регионално, а шта не, тако да се конкретна питања, везана за живот часописа, готово нису ни поставила. Више је све личило на надмудривање, тако да већина позваних није ни успела, услед ограниченог времена изнети своје аргументе о предложеној тематици.  Шидску општину је и у име редакције "Књижевних сусрета", "Лирике и друго" и "Шидине" представљао Светислав Ненадовић, који, како нам рече, није могао доћи до речи, иако је за поменуте разговоре припремио излагање које је завршио речима: "Наши часописи - "Шидина", "Књижевни сусрети", "Лирика и друго" су праве књижевне трибине преко којих се преламају вредности војвођанских, и не само војвођанских култура. На страницама часописа свако може пронаћи читава светишта нашег заједничког трајања, које има само једно небо, а оно се зове стваралачка вредност..."