ЗА ПОНОС!

Када је реч о Галерији слика Саве Шумановић у Шиду са сигурношћу можемо рећи да је 2007. година била успешна. Година је почела са наградом "Искра културе", највећом у Војводини. Галерија је конкурисала када год се указала прилика за то и средства су одобравана у свим случајевима - сазнајемо од дирек

МНОГО НОВИНА У ГАЛЕРИЈИ СЛИКА "САВА ШУМАНОВИЋ" У ШИДУ

Весна Буројевић жели да промени слику о Галерији јер се зна да је Сава Шумановић најзначајнији сликар двадесетог века, а Шиђани треба да се с тим поносе

vesna.jpgКада је реч о Галерији слика Саве Шумановић у Шиду са сигурношћу можемо рећи да је 2007. година била успешна. Година је почела са наградом "Искра културе", највећом у Војводини. Галерија је конкурисала када год се указала прилика за то и средства су одобравана у свим случајевима - сазнајемо од директорке Весне Буројевић.

Добијеним средствима у износу од 1,3 милиона динара из Министарства културе побољшана је техничка опремљеност. Набављени су рачунари, пратећи мултифункционални апарати, професионална фотографска опрема којом ће у Галерији снимати и обрађивати (за репродукцију) Савине слике. Уз то, набављени су и ормари, специјализовани су за чување архива, документарне грађе, цртежа и акварела који не смеју бити изложени светлости, као и видео-надзор. Објављена је и капитална Монографија.

- Како су слике Саве Шумановића у веома лошем стању требало је одлучити шта је почетни корак заштите културног блага. Обратили смо се Покрајинском секретаријату за културу (ПСОК - АПВ) са захтевом да нам из буџетских резерви одобри средства за Елаборат о процени стања и условима чувања слика. Добили смо тражених 648 хиљада динара и стручњаци Покрајинског завода за заштиту споменика културе АП Војводине (ПЗЗЗСК-АПВ) из Петроварадина били су овде 15 дана, прегледали све слике, извршили конзервацију на лицу места. Потом је следила обрада података са стручњацима из Матице  Српске и Института Винча. На тај начин ће се доћи до веома битних сазнања, утврдиће се ритам рестаурације за који ћемо сигурно добити новац - објашњава нам у разговору Весна Буројевић.

galerija.jpgИстовремено смо набавили мерне инструменте за мерење микроклиматских услова за које унапред знамо да су лоши, јер годишња одступања смеју бити 5 степени Ц, а код нас су она и дневно по 20 степени Ц. Захваљујући овим активностима и подацима конкурисали смо у Фонду за капиталну инвестицију Војводине да нам одобре средства за пројекат комплетне санације зграде Галерије у вредности 3,5 милиона динара и приступили изради тог пројекта. Средства су одобрена крајем 2007. У међувремену смо преко Министарства културе конкурисали за пројекат изградње депоа за чување слика и изложбеног простора за повремене изложбе, у продужетку зграде како је планирано далеке 1987. године. Вредност пројекта је 20 милиона динара од чега би из НИП-а требало добити 18,5 милиона а општинских средстава 1,5 милиона динара. С обзиром да се ради о пројекту из 1987.

године општина Шид је из буџетских резерви већ издвојила 541 хиљаду динара за препројектовање и усклађивање са садашњим стандардима, како би све било припремљено када средства буду одобрена - каже Весна Буројевић.

У протеклој 2007. стављен је акценат на сређивање стања у Галерији, на промоцији Саве Шумановића у Шиду. План је да се не доводе гостујуће изложбе, јер због кога би се то требале скинути слике  Саве Шумановића са зида? С обзиром да је ово меморијална Галерија Шумановића то је довољан разлог да се оне не могу и не смеју скидати јер се ту искључиво излажу његове слике. Управо због тога ће се и градити у оквиру депоа простор и за повремене изложбе.

- Већ смо конкурисали у Министарству културе за нове програме као што су видео-водич кроз Галерију, изложба Савиних слика дечјих ликова из 1939. са пратећом брошуром и изложба десет савремених аутора, који су добили награду "Сава Шумановић" а која већ десет година постоји у Новом Саду. У ПСОК-у смо конкурисали за даље побољшање техничке опремљености и даљу рестаурацију слика. Желим да променим слику о Галерији, јер се зна да је Сава најзначајнији сликар двадесетог века, а ми треба да се тиме поносимо - наглашава на крају нашег разговора Весна Буројевић.