ВРЕМЕ ИГРЕ

Од како је 1995. основано Српско културно-уметничко друштво "Свети Сава" сваке године у поводу крсне славе организује се концерт на коме се представљају све групе овог друштва. Из године у годину констатујемо да је простор у спортској хали премален да прими све љубитеље СКУД-а.

СКУД "СВЕТИ САВА" ОБЕЛЕЖИО КРСНУ СЛАВУ

Сем представљања ансамбала СКУД-а "Свети Сава" на концерту су учествовали чланови фолклорног ансамбла "Оро" из Ниша. За посебне заслуге додељено девет плакета, а 14 чланова Друштва добило захвалнице

sava_proslava.jpgОд како је 1995. основано Српско културно-уметничко друштво "Свети Сава" сваке године у поводу крсне славе организује се концерт на коме се представљају све групе овог друштва. Из године у годину констатујемо да је простор у спортској хали премален да прими све љубитеље СКУД-а.

Овогодишњи концерт одржан је 26. јануара. Прве су се представиле дечје групе, од најмлађих до дечјег извођачког ансамбла. Наступио је и Дечји тамбурашки оркестар Културно-образовног центра Шид, а као и увек најгласније аплаузе добили су чланови извођачког ансамбла који су премијерно извели кореографију српских игара из Баната. Гости Шиђана били су чланови фолклорног ансамбла "Оро" Студентског културног центра Ниш.

Заслужним правним и физичким лицима председник Скупштине СКУД-а Мита Аврамов уручио је плакете. А оне су додељене Народној библиотеци "Симеон Пишчевић", Браниславу Мауковићу, члану Савета друштва, Милету Вујичићу, председнику Савета, протојереју ставрофору Ђорђу Воларевићу, Данијели Ковачевић, Браниславу Николићу и Милану Тубићу (играчи), те Душану Павлици и Дејану Аврамову, члановима оркестра.

Захвалнице за рад у ансамблу у трајању пет и десет година награђено је 14 чланова, који ће вероватно бити будући добитници плакета.

Чланови СКУД-а "Свети Сава" представили су се сватовским играма из Срема, те играма из Баната, са Рудника и из Босилеграда. Гости из Ниша приказали су игре из Западне Србије, из околине Ниша, Књажевца и Врања. На концерту је наступио и вокални солиста СКУД-а "Свети Сава" Дејан Мудрић Цуле.

Заслужан за успешне наступе Шиђана свакако је Радован Грчић, уметнички руководилац ансамбла.

- Ове године очекују нас општинска и зонска такмичења за млађе ансамбле и за одрасле. Спремамо програм за неке значајније наступе у Републици и очекујемо да заузмемо место међу три најбоља ансамбла (тамо и припадамо). У фебруару идемо у Чералево на "Кочићеве дане". У плану је и посета Вуковару, у оквиру дружења ансамбла из Вуковара, Бачке Паланке и Шида. Припремамо ансамбл за летњу турнеју, тражимо аранжман. А било би лепо да Дечји ансамбл оде неколико дана на екскурзију, јер су то заслужили освајањем другог места у Републици прошле године. У Континуитету радимо на омасовљавању оркестра и играчких ансамбала. То је до сада у Културно-образовном центру успешно функционисало, па зашто не би тако било и убудуће - о плановима у СКУД-у говори за наше новине Радован Грчић.