Menu
RSS
A+ A A-

СРБИ ЈЕСУ НАРОД НАЈСТАРИЈИ

У ШИДУ ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ МИЛОША ГРОЗДАНОВИЋА ИЗ  НИШАgrozdanovic.jpg Асистент на факултету у Нишу на катедри србистика, у више публикација износи тезу да су Срби један од најстаријих европских народа


Скромна посета  у сали Дома младих у Шиду на презентацији књиге Милоша Гроздановића из Ниша нису умањили занимљивост у његовом казивању и темама којима се баве његове четири књиге из првог тома издања под називом "Срби јесу народ најстарији". Наиме, асистент на катедри србистика на Нишком факултету покушао је, кроз низ примера, као и интерпретација, али и досадашњих научних сазнања да дође до спознаје односно изнесе тврдњу да су Срби један од најстаријих европских народа.


Утемељење за ову тврдњу Гроздановић налази у низу веома интересантних теорија, почев од докумената из Византијског царства па све до Питагориног прстена који чини фундаменталну аксиому његове расправе.

Да би се у потпуности разумеле основне поруке из његових књига потребно је имати одређена предзнања из наше, како је то духовито приметио проф. др Христивоје Ристић "покрадене  и заобиђене историје" и управо у тим темама, у тим недовољно истраженим пољима наше историје, Гроздановић тражи упориште за своја основна полазишта. Колико је остао веран овој теми говори и податак да је у своја истраживања увео и математичке формуле и законе који му, како је истакао на презентацији у Шиду, можда најбоље показују да је на добром путу да се његова гледања и истраживања наше историје потврде и на научном пољу. Посебно поглавље у његовим књигама чини град Ниш као култно место античког света и полазиште два крсташка похода на исток. Нема сумње да је овде реч о књигама које су реткост у нашем издаваштву а оно што их заиста издваја од осталих је њихова оригиналност.

Можда је најбољу оцену о радовима Милоша Гроздановића изнео један од наших најпознатијих историчара уметности Јован И. Деретић који је у осврту на једну од књига овог Нишлије, између осталог, написао:


- Уколико би се научно доказала идеја Милоша Гроздановића, она би била својеврсна револуција која би померила границе историје и науке у несагледивим сразмерама и отворила једно ново поље људског знања без граница.