Menu
RSS
A+ A A-

ПОЕТА ИЗ СРЕМСКЕ РАВНИЦЕ

НЕИЗМЕРНА ЉУБАВ НЕДЕЉКА ТЕРЗИЋА ПРЕМА НАШЕМ ПОДНЕБЉУterzic.jpg

 

Недавна додела Новембарске награде општине Сремска Митровица Недељку Терзићу, једном од најистакнутијих књижевних стваралаца Срема, била је прилика да се љубитељи књижевности на овим просторима још једном подсете на дело овог даровитог аутора бројних поетских остварења.

Оно што песника и новинара Недељка Терзића издваја од осталих је његова неизмерна љубав према овом поднебљу.


Иако се опробао у разним областима књижевног стваралаштва: песмама, поемама, драмама, есејима и др, дела посвећена Срему и Сремцима остају његова најзначајнија остварења.

Често је за себе умео да каже да је "идеалан" спој између "винског" и "свињског" Срема алудирајући на место рођења (фрушкогорско село Шуљам) и своје корене (село Босут), тако да су му оба поднебља остала подједнако блиска што се најбоље и види из његовог богатог књижевног опуса.


Терзићево стваралаштво умногоме је везано и за наше поднебље. Годинама као новинар Сремских новина, али и као песник и публициста, учествовао је на бројним манифестацијама и књижевним сусретима у Шиду и местима шидске општине.

Млађим генерацијама је мало познато да је Терзић и носилац највећег друштвеног признања наше општине, Шестодецембарске награде коју је добио средином осамдесетих година прошлог века за поему "Ветар и писма" која је посвећена Сремском фронту.

Исто тако Терзић је покретач и оснивач Дечје књижевне колоније која је кренула из Моровића и која је окупљала најдаровитије младе песнике са подручја Срема да би последњих година са великим успехом наставила са радом на познатом резервату природе на Обедској бари.