БРАВО ЗА "МИНИСТАРКУ"

Не дешава се често у нашем граду да се за позоришну представу тражи карта више. А управо тако је било на премијери "Госпође министарке" у извођењу Аматерског позоришта "Бранислав Нушић" из Шида, изведеној 29. марта у сали Културно-образовног центра.

Док Нушић прати судбину једне жене која се полакомила на власт идеја режисера Цветина Аничића била је да прати судбину једне нације која се полакомила на власт

TrupaНе дешава се често у нашем граду да се за позоришну представу тражи карта више. А управо тако је било на премијери "Госпође министарке" у извођењу Аматерског позоришта "Бранислав Нушић" из Шида, изведеној 29. марта у сали Културно-образовног центра.

Смех и аплауз током представе су најбоља потврда да је представа успешно изведена. Цветин Аничић и "његови" глумци још једном су нас одушевили и развеселили. Аничић је режирао представу и адаптирао текст. Мада је наш најпознатији комедиограф Бранислав Нушић свевременски писац, Аничић нам је још више приближио радњу "Министарке" тренутку у ком живимо.

- Од прошле године радим на припреми ове представе где глумци кроз радионицу долазе до карактеристике ликова, као што се раде бурлеске. Нушић је један од најбољих српских драмских писаца, наше позориште носи његово име па није необично што сам одлучио да припремим извођење неког његовог текста. "Госпођа министарка" је написана 1919. први пут изведена је у Народном позоришту у Београду 1923. године. Разлика између идеје Нушића и моје је у томе што Нушић прати судбину једне жене која се полакомила на власт, а ја сам хтео да пратим судбину једне нације која се полакомила на власт. Нушић је исмевао тадашњу власт па је до изражаја долазио вечити сукоб на релацији уметност-политика, уметност-власт. Сама идеја је да политика тог доба (и било ког доба) младима не пружа много, па сваки човек треба да се бави собом и ради на свом интелектуалном нивоу, да се образује и духовно богати и шири своје видике - објашњава Цветин Аничић.

Успеху представе допринео је целокупан тим који је радио у њеној припреми. Ми ћемо нагласити глуму Мирјане Јовановић, без намере да умањујемо допринос било ког од 35 учесника на сцени. Похвалићемо сценографију Александре Кудељић, костиме за које су се побринуле Борислава Бибић, Илијана Орешчанин и Петра Ждињак. Видео обраду сачинио је Дамир Дегенек, а за музику "уживо" били су задужени Бранислав Николић, Дуња Ждињак, Александра и Вања Чаловски. Нека не буде замерено ако смо неког заборавили, најважније је да је представа била одлична и зато желим успех целој екипи на зонском такмичењу средином априла у Игиру.