ЕВРОПА ИГРА

Простор Галерије слика "Сава Шумановић" још једном је искоришћен за одржавање концерта. Овог пута представила нам се Београђанка Смиљка Исаковић коју инострана критика назива "Краљицом чембала" и "Првом Дамом чембала". Магистрирала је два инструмента: клавир на ФМУ у Београду и Конзерваторијуму ("Ча

КОНЦЕРТ УМЕТНИЦЕ НА ЧЕМБАЛУ

cembalo.jpg Простор Галерије слика "Сава Шумановић" још једном је искоришћен за одржавање концерта. Овог пута представила нам се Београђанка Смиљка Исаковић коју инострана критика назива "Краљицом чембала" и "Првом Дамом чембала". Магистрирала је два инструмента: клавир на ФМУ у Београду и Конзерваторијуму ("Чајковски" у Москви, и чембало на Краљевском конзерваторијуму у Мадриду.

Смиљка Исаковић увршћена је у међународну енциклопедију познатих музичара која скоро 30 година излази у Кембриџу. Од стране Америчког биографског института ушла је у 5.000 личности света као "Прва дама чембала".

Вече које нам је приредила ова врсна уметница било је нешто ново у овом граду, јер је то било по први пут гостовање уметника на овом инструменту. У уметничком изражавању Исаковићеву је на удараљкама допунио Андрија Сагић. Они су нас својим инструментима "провели" кроз векове, од 16-тог до 20-тог, свирајући дела настала у Енглеској, Италији, Француској, Шпанији и Балкану па је јасно зашто је овај концерт носио име "Европа игра".

Као занимљивост истичемо извођење две композиције познатог шпанског песника Фредерика Гарсије Лорке. Од композиција које су на овом концерту представиле Балкан импресивно је било извођење "Бранковог кола". У завршном делу свирана су дела грчких композитора.