Menu
RSS
A+ A A-

ШИДСКА ГАЛЕРИЈА У ТУРИСТИЧКОЈ РУТИ

ПРОЈЕКАТ "ПУТ РИМСКИХ ЦАРЕВА"



st10_savina_devojcica.jpg

 Галерија слика "Сава Шумановић" у Шиду на добром је путу да добијањем средстава осавремени свој простор. За изградњу неопходног депоа за слике, од Фонда за капиталне инвестиције Војводине одобрено је издвајање у износу од осам милиона динара.


- Пре тога преко Министарства културе конкурисали смо за средства НИП-а и добили та средства. Како смо и од Фонда за капиталне инвестиције већ добили 3,5 милиона дианра за пројекат санације радног и изложбеног простора и партерног уређења (израда пројекта је у току) очекују нас значајни радови у Галерији - каже директорка Весна Буројевић.

- У четворогодишњем стратешком плану за период 2008 - 2012 одређени су приоритети како би смо побољшали основну делатност чувања и презентације слика Саве Шумановића и повећали број посетилаца. А за то треба решити основне ствари. Почетак је стварање депоа, јер су већ три године слике смештене у неусловним просторијама. Када будемо створили савремен изложбени простор са микроклиматским условима моћи ћемо створити и одговарајући радни простор. Имамо сву потребну документацију па се надам да ћемо ове године успети завршити радове око депоа. Треба поменути да Галерија већ има видео надзор, рачунаре. Све до сада урађено је рађено плански, домаћински смо пословали према стратешком плану развоја. И финансирамо се савремено. По инструкцијама министарства сачинимо пројекат, добијемо новац а онда то морамо и оправдати - објашњава Буројевићева.

Што се тиче шидске галерије овим нису исцрпљене новине. Наиме, помоћник министра за културу др Миомир кораћ  је, како сазнајемо, вођа пројекта у сарадњи са Европском унијом под називом "Пут римских царева". А пројекат подразумева повезивање у јединствену туристичку туру дугачку 600 километара родне градове римских императора на територији Србије. Градња 100 римских пансиона коштаће око 25 милиона евра. Ово ће бити прилика да се поред римског царства промовише и културна баштина.

- у овај пројекат уврштени су Лепенски вир и наша Галерија, јер се помоћник министра уверио које благо чувамо. Ми смо сами покушали привући туристе, али ово је пројекат иза ког стоји влада Србије па би ефекат требао бити евидентан. Поједностављено речено, свака туристичка група која посети нашу земљу посетила би галерију и наш град - каже директорка на крају нашег разговора.