Menu
RSS
A+ A A-

ГЛУМАЦ, ЛУТКАР И РЕЖИСЕР

ЦВЕТИН АНИЧИЋ ЈЕ ВАЖНА КАРИКА У КУЛТУРНО-ОБРАЗОВНОМ ЦЕНТРУ У ШИДУ

Последњих неколико година у значајну улогу у раду Културно образовног центра у Шиду имао је Аничић. Ускоро стиче још једну диплому - са Академије у Софијиcvetin.jpg Важну карику у успешном раду Културно-образовног центра Шид последњих година свакако чини Цветин Аничић. Рођен је 11. јула 1976. године у (као и већина Шиђана) у сремскомитровачком породилишту, а одрастао је у Јамени. У Новом Саду 2000. године дипломирао је на АНИМА-одсек луткарство-глума. Тада је постао члан Савеза драмских уметника. И ту није крај. Цветин тренутно ради дипломски рад на Националној академији за позориште и филмску уметност (НАТФИЗ) "Крсто Сарафов" у Софији, на одсеку анимација и креација лутака у класи Боњу Луногва. То је уз оне у Прагу и Москви једна од три најпознатије академије ове врсте. Откуд интерес за луткарство и глуму?

- Дуго сам мислио да ће моје животно опредељење бити заштита биља, јер сам завршио средњу пољопривредну школу у Шиду. Али, све испаде другачије "из чиста мира". Још 1994. г. био сам члан глумачке групе "Бата Миладиновић" у Београду. За Академију нас је припремала Горица Поповић. Група нас се пријавила на Цетиње код Боре Стјепановића, али нисмо прошли и онда сам се ја определио за луткарство које сам студирао у Новом Саду. Једна од колегиница која је самном ишла на Цетиње је Марина Ђурић која је тада дефинитивно одустала од глуме и определила се за балет. Данас она припрема балетску групу у Шиду - о свом глумачком опредељењу сазнајемо у разговору са Цветином. И настављамо причу.

- Дипломирао сам са представом "Посета старе даме" од Фридриха Диремета. После тога радио сам мало у Позоришту младих у Новом Саду, учествовао сам у реализацији дечје луткарске серије "Брканина кухиња" на БН ТВ, а онда сам дошао у Шид где сам урадио представу у Аматерском позоришту "Бранислав Нушић" 2003. године. Била је то "Чин пред буру илити ђаволи мизансцен", с том представом смо освојили 18 награда. После сам се запослио у КОЦ-у. Потом сам радио "На Дрини ћуприја", а "Франкенштајна" на русинском језику у КПД "Ђура Киш". Онда следи "Какав радостан дан"... а последња је била "Госпођа министарка" - неки су детаљи рада овог вредног младог човека.

Од 13. септембра 2007. Аничић у своју радну биографију бележи отварање луткарске сцене у Шиду која сваке недеље има представу, а често су и на гостовању. Истиче добру сарадњу са позориштем "Добрица Милутиновић" у Сремској Митровици. Очито, широка је лепеза Цветинових активности.

cvetin_glumci.jpg Држао сам луткарску радионицу у Дечјем вртићу у Шиду, у сарадњи са васпитачицама, под називом "Лутка у васпитно-образовном процесу". Кад већ набрајам шта сам радио, поменућу први играни филм у Шиду "Шетај", о трговини људима, а тренутно радим на филму "Поскочи" који говори о насиљу у породици. На Радио Шиду сам с глумцима извео 15 радио драма - бајке за децу. Основао сам луткарску изложбу "Лутка-прво лице именице машта" која је премијерно изведена у спомен кући "Сава Шумановић" а после по градовима Србије.

У међувремену сам радио за ТВ Београд на дечјем програму серију "Математичке приче професора Цифрича" која је емитована на Другом програму. Анимирам лутке у луткарско-политичкој серији "Никад извини" која се емитује на ТВ Пинк, а у филму Милутина Петровића "Југ-југоисток" који говори о Соњи Савић такође анимирам лутке. Овај филм је пре три године приказан на ФЕСТУ - само су неки од ангажмана у последњих неколико година нашег суграђанина.

Како рекосмо на почетку текста, тренутно припрема на Националној академији у Софији дипломски рад. О чему је реч, питали смо Цветина.

- Радим техником театар у ценом са флуресцентним бојама. Тема ми је "Луткарство као борба против фашизма". Радим то у виду луткарске монодраме, аниматор је у црном и не види се а лутке су обојене флуросцентним бојама. Анализу сам радио са асистенткињом Мајом Енчевом, а обраду и проучавање сенки са професорком Николином Георгиевом - тумачи нам Цветин Аничић.

Који су вам планови?
- И даље ћу радити луткарске представе а у аматерском позоришту припремити представе "Јелена Тројанска" и "Стаљинградска битка" на русинском језику - следеће су Цветинове активности.

Рецимо још да је Цветин ожењен, тата је једноипогодишње Срне. Као и у многим другим ситуацијама у животу можемо некоме бити или не бити наклоњени, али када су квалитет и рад очигледни, као у Цветином случају, похвале су неизбежне. Надамо се да ће он ових дана добити диплому у Софији. Ми му већ сада честитамо. Тек толико да будемо први у лепим жељама.