ЗА ТРАЈНОСТ ЈАСТРЕБИЋЕВОГ КЊИЖЕВНОГ ДЕЛА

Двадесет седми Јастревићеви књижевни сусрети који су одржани 14. јуна у Вашици на годишњицу трагичне пишчеве смрти били су веома скромна културна манифестација, коју су организовали Културно-образовни центар из Шида и месна управа Вашице.

У ОРГАНИЗАXИЈИ КУЛТУРНО ОБРАЗОВНОГ ЦЕНТРА ШИД И МЕСНЕ УПРАВЕ ВАШИЦА  27. ЈАСТРЕВИЋЕВИ  СУСРЕТИ
НЕИЗБРИСИВО СЕЋАЊЕ

Ове године на сусретима учествовали само књижевни ствараоци из шидске општине

jastrebic.jpg

Двадесет седми Јастревићеви књижевни сусрети који су одржани 14. јуна у Вашици на годишњицу трагичне пишчеве смрти били су веома скромна културна манифестација, коју су организовали Културно-образовни центар из Шида и месна управа Вашице.

Поред челних људи локалне самоуправе овогодишњим Јастребићевим књижевним сусретима су присуствовали и књижевни ствараоци: Дамјанка Чизмић, песникиња из Беркасова која живи и ради у Немачкој, Веселин и Марко Вучковић, хаџи Ђорђе Воларевић, Миша Јеремић, Петра Бошњак, Љиљана Лукић, Божа Влашић, Сања Тиркајло, Љубомир Поповић и Светислав Ненадовић.

Својим стиховима песници су се Јастребићу обратили већ на самом гробљу, испред Јастребићеве гробнице над којом доминира растворена књига и загонетна пишчева порука, заправо нека врста епитафа:

 Свет није престао да постоји
Њега никада није ни било,
Можда су постојале само сенке и њихове
Игре по неком застирачу...

Након тога, на пишчевом гробу уз присуство родбине и поштовалаца његовог дела одржан је парастос који су служили протојереји Бранко Дангузов и хаџи Ђорђе Воларевић.

Песничко дружење настављено је у Ловачком дому у Вашици. На овогодишњим сусретима учествовали су само песници и књижевници из наше општине, што никако не умањује значај ов манифестације, која се одржава у част једног од најдаровитијих књижевних стваралаца са ових простора. Како је у својој свечаној беседи нагласио истакнути књижевни стваралац Светислав Ненадовић, Благојев савременик и пријатељ, некада су овим сусретима присуствовали и најистакнутији књижевни ствараоци бивше Југославије, међу којима и Десанка Максимовић, Мира Алечковић, Тања Крагујевић, Јосип Палада, Павле Угринов, Вера Благојевић, Мирослав Јосић Вишњић, Бошко Ломовић, Бора Капетановић, Светко Рељић, Сава Даутовић, Недељко Терзић, Раша Перић и многа друга истакнута књижевна имена.

Како се очекује наредне године, поводом 28. Јастребићевих сусрета, биће обележена тридесетогодишњица пишчеве смрти. Тим поводом, а на иницијативу Јастребићеве породице биће штампана целокупна Јастребићева дела, те до сада необјављени роман и два драмска текста, као и есеји и књижевна критика и текстови Јастребићевих савременика који говоре о његовој културној мисији. Сва ова дела штампаће се у Шиду у издању Књижевног клуба Филип Вишњић. На крају овогодишњих Јастребићевих књижевних сусрета покренута је иницијатива да нека од улица у његовој родној Вашици понесе његово име као и да се у његовој родној кући дислоцира библиотека, која ће носити његово име.