Menu
RSS
A+ A A-

СЕЋАЊЕ НА КОСОВСКЕ ЈУНАКЕ

ОДРЖАНИ ТРАДИЦИОНАЛНИ "ВИДОВДАНСКИ СУСРЕТИ"

 

susreti_zakuska.jpg

 У организацији СКУД "Свети Сава" у Шиду су у суботу 28. јуна одржани традиционални девети по реду "Видовдански сусрет", уз учешће гостију из Сремске Митровице КУД "Бранко Радичевић", те домаћег КУД "Сунчана јесен живота".

Програм је започет дефилеом два фолклорна ансамбла Карађорђевом улицом с тим што су домаћини и гости одиграли по једно коло, а затим се вратили на плато испред Културно-образовног центра. И овде су извели по једну кореографију, а песмом се придружио и хор КУД "Сунчана јесен живота".

Чланице удружења пензионера су и овога пута припремале "стара јела наших бака", а међу специјалитетима су биле  штрудле, бакин колач, облатне, слани ролат, кроасани, проја, кокице и друго. Домаће ђаконије су најпре пробали учесници програма, а затим и публика, међу којима и председник Општине Шид Миленко Дабић са супругом.

У вечерњим сатима у Сали КОЦ-а одржан је заједнички концерт СКУД "Свети Сава" и КУД "Бранко Радичевић" који је отворила директорка КОЦ-а Нада Дураковић те позвала публику да прати и програме у оквиру Културног лета од 25. јула до 19. августа.

"Данас је Видовдан када се подсећамо на силно и вековно страдање косовских јунака и потоњих Срба палих у ропство османлијског царства, који су прешли у царство небеско и ушли у легенду која и данас живи у бићу српског народа - чуло се поред осталог на самом почетку концерта пре извођења првих кореографија.

Гости из Сремске Митровице су се први представили "Играма из Срема", а одиграли су још и "Игре из Мачве", "Игре из Сврљига" и  "Игре из Горњег Високог", док се СКУД "Свети Сава" представио са "Играма из Баната", "Играма из Рудника" и Играма из босилеградског крајишта и "Веселим шопским играма", а фолклорна секција КУД "Сунчана јесен живота" се представила староградским ирама. Сала КОЦ-а је била пуна, а извођачи су награђивани аплаузима посебно чланови СКУД "Свети Сава" који су играли и на бис.