ШИДСКИ ХОР У БАЉЦИМА

Поводом Ивањдана, српско-црквено-певачко друштво "Јавор гусле" из Шида гостовало је 6. и 7. јула у Баљцима код Дрниша, а на пут су ишли и некадашњи житељи овог села те они који воде порекло из тог краја, а дошли су у нашу средину још после првог и другог Светског рата те после ратних дејстава 90-их

Поводом Ивањдана, српско-црквено-певачко друштво "Јавор гусле"

javor-gusle.jpg

Поводом Ивањдана, српско-црквено-певачко друштво "Јавор гусле" из Шида гостовало је 6. и 7. јула у Баљцима код Дрниша, а на пут су ишли и некадашњи житељи овог села те они који воде порекло из тог краја, а дошли су у нашу средину још после првог и другог Светског рата те после ратних дејстава 90-их година после "Олује".

Према речима Љупке Радишић, чланице "Јавор гусле" на Ивањдан који је посвећен рођењу Светог Јована Крститеља, црква у Баљцима је посвећена овом свецу и својевремено су на тај дан организована народна окупљања и свечаности.

Захваљујући донацији кошаркаша Драгана Тарлаћа, чија породица такође води порекло из тог места, обновљена је црква и уређено месно гробље. "Јавор гусле" је учествовао на свечаној Литургији коју је служио свештеник из Шибеника.

- Био је то веома потресан доживљај јер је ово село порушено и празно и у њему живи само један човек, али опет постоји нека животна енергија и елан. Били су ту присутни и људи који сада живе у другим државама који су тога дана као и Шиђани дошли у Баљке.

Наше чланице Љиљана Мауковић, Душица Трзин, Милица и Анђелик Гегић и Милица Бабић пореклом су везане за ово место - истиче Љупка Радишић додајући да су сви издржали путовање по врућини, а били су смештени у манастиру Крка те су обишли и манастир Крупа.