Menu
RSS
A+ A A-

ПРИЧЕ КРАЈ БОСУТА

НОВА КЊИГА ЂОРЂА ЈАЊАТОВИЋА


Реч, слика и звук - овако бисмо у најкраћем могли окарактерисати недавно представљање најновије књиге Ђорђа Јањатовића, одржано 11. јула у Дому младих у Шиду у организацији Народне библиотеке "Симеон Пишчевић" и књижевног клуба "Филип Вишњић" Шид.

janjatovic-promocija.jpgОво је прва књига приповетки коју нам је припремио Ђорђе Јањатовић. Свака прича у овој књизи представља заокружену засебну грађевину, што подразумева немогућност да се тој целовитости било шта дода или одузме, но желео бих да укажем и на чињеницу да се свака од ових Јањатовићевих приповедања могла развити у ширу литерарну форму, ако не и у лирске новеле...

Ових петнаестак прича су петнаестак босутских драгуља, сваки драгуљ има своје значење и јасан поредак у времену дешавања и трајања, а чињеница да књига почиње кратком Мост указује, баш као и код Андрића, на временске детерминанте и изазове градитеља који су, градећи мост, спојили и људе, њихове животе и наде, падове и развој, туге и пожуде, пожаре и свадбе, надахнућа и поразе - рекао је у Поговору Светислав Ненадовић.

- Ова књига показује зрелост писца јер је кратка проза својеврстан изазов. Срем зрелости, вођен инспирацијом из Моровића, Ђорђе Јањатовић кроз 15 кратких приповетки показује и нашу стварност засновану на босутским легендама. Осим приповедачке Ђорђе је унео и лирску ноту - рекао је професор Душан Лукић на представљању књиге.

У "Причама крај Босута", где се као издавач потписује Књижевни клуб "Филип Вишњић" и Шида илустрације приповеткама припремио је Јосип Башић, који живи у Немачкој.

- Не знам када сам почео сликати али у младости сам размишљао да упишем и Ликовну академију, ипак нисам. Радим посао који ми омогућава да се бавим сликарством. Волео бих да слике допремим из Немачке овде и да их изложим - поздрављајући присутне овом приликом рекао је Јосип Башић.

А на крају, укратко, говорио је и сам аутор, због ког смо се уосталом и окупили то вече у Дому младих.

- Ова књига има још једног коаутора. То је Лазар Лукић који је прикупио песме из овог краја и снимио их на ЦД. Нећу говорити о приповеткама, оне су настале током протеклих година, то су приче причане у нашим селима уз Босут, које сам ја обрадио. Јосипове слике и моје писање су уствари истоветно размишљање - захваљујући се посетиоцима рекао је Јањатовић.