Menu
RSS
A+ A A-

И ПУБЛИКА НА СЦЕНИ

ПЉУСАК ПРЕКИНУО ПРЕДСТАВУ

Упркос настојању да се кабаретска представа одржи на отвореном због пљуска, кабаре завршен у сали Културно-образовног центра


kabare-tanja.jpg

Треће вече, 27. јула, овогодишњег Шидског лета биче упамћено по својој необичности. На програму јебио Кабаре Радета Марјановића (са Позоришта на Теразијама), под називом "Та добра стара времена". Кабаретске представе у основи јесу представе у којима извођачи остварују близак контакт са публиком, али толику блискост која је остварена то вече на Тргу културе у Шиду баш нисмо могли предвидети.

Пред саму представу није се могло наслутити да ће киша променити ток извођења. На почетку када нас је поздравио Раде Марјановић, почеле су да падају прве капи. Неколико минута након тога, када је микрофон узела Лола Новаковић, чијих се песама с носталгијом присећамо, капи су се претвориле у пљусак, па нас је Лола позвала на наткривену позорницу. учинили смо то упркос подрхтавању пода.

Атмосфера је одавала уистину блискост, па је публика са Лолом певала, плесала... али када се пљусак претворио у "пролом облака" са ветром који је подизао тенду и рушио реквизите на позорници, представа је прекинута и директорица Културно образовног центра Нада Дураковић позвала нас је у салу биоскопа, где је представа настављена. Све ово није умањило чар представе, коју су поменути уметници извели високо професионално. По завршетку разговарали смо с њима.

Превладала је позитивна енергија

Тања Бошковић, која и "уживо" изгледа атрактивно, рекла нам је да је последњи пут у Шиду била са Предрагом Ејдусом, када су извели "Видимо се у Ден Хагу" (четврти део Шовинистичке фарсе). На питање како оцењује ово вече рекла је:

- Вечерашње искуство из Шида је једна биографска јединица коју саки глумац има. Пљусак, публика на сцени, наставак представе у сали без рефлектора... све то јесте неуобичајено, али надвладала је позитивна енергија, која је код ове представе увек присутна. Њу је смислио Раде као одбрану од сивила и ово је представа о нашем одрастању, приказана кроз смех на теме из шездесетих, седамдесетих, па и деведесетих година прошлог века. Била је то жеља да младима данас приближимо време из наше младости. Више од сто пута смо извели ову представу. У Позоришту на Теразијама извели смо стоту представу где су учествовали сви који су било када учествовали у овом кабареу (балет, хор, глумци). Та представа је трајала преко три сата. Било је то нешто изузетно.

На питање какви су јој планови Тања Бошковић је за "Шидске новине" рекла:

- Немам их. Дођеш у године када не можеш да планираш. Време мерим по деци. Син и кћерка су студенти и ја једва чекам да одем у пензију, а даће Бог да гајим унучиће.


Кабаре недавно гостовао у Женеви

kabare.jpgГенерација времешних али и оних "у најбољим годинама" добро се сећају Лоле Новаковић, њеног наступа и успешног пласмана на Песми Евровизије, бројних песама које се и данас певуше. Очи и глас су оно што године не мењају. Гледајући и слушајући и Лолу у то смо се уверили. О овом кабареу она каже:

- Шест година путујем са кабареом Радета Марјановића, нема где нисмо били. Последњи наступ нам је био недавно у Женеви. Ово је моја највећа и најчишћа љубав. Имам националну пензију. Слободно време проводим читајући о мистерији живота и смрти. Имала сам блиски сусрет с нечим што није потврђено од других и зато ме то окупира, па читам ту литературу, али о томе нећу да вам причам, то је мој приватни живот. Ово у Шиду је било заиста нешто необично, певали би ми и по киши, само да је публика имала где да се склони.

На крају, питали смо Радета, шта он то ради у последње време?

- Тренутно сам слободни уметник, ову представу изводим у Позоришту на Теразијама, а у звездара театру "Сузе су ОК" НА ТЕКСТ Мирјане Бобић-Мојсиловић. У обе представе слична је екипа (у обе игра Тања). За јесен имам разне планове, али покушаћу да мање играм, јер сам у годинама када је 25 представа месечно много. Уосталом, због тога сам и отишао у слободне уметнике, али опет се накупило посла. С овим темпом додатни тренинзи ми нису потребни.

Ова киша вечерас посебан је доживљај, али свака част организаторима на брзом пресељењу у затворен објекат.

Када већ представљамо актере Кабареа, рецимо да је у њима стални музички сарадник Срђан Бубало, а у представи се смењују Тања Бошковић и Даница Максимовић, која се у време гостовања Кабареа у Шиду, одмарала на мору.