Menu
RSS
A+ A A-

ПОЧЕЛА ГРАДЊА ДЕПОА

ГАЛЕРИЈА "САВА ШУМАНОВИЋ"

У августу су почели радови на изградњи депоа за слике. Према плану радови би требало да буду завршени до идућег лета

 

predsednik-temeljac.jpg

Камен темељац за изградњу депоа намењеног за смештај слика у склопу галерије "Сава Шумановић" постављен је средином августа. Освећење темеља по православном обичају обавио је свештеник Лазар Шапоња, а симболичан почетак радова убацивањем бетона у темеље означио је председник општине Шид Миленко Дабић. О значају поменутих радова разговарали смо са директорком галерије Весном Буројевић.

- Ово је прва фаза радова на изградњи депоа за слике у комплексу галерије "Сава Шумановић". Депо је намењен за трајни смештај слика у одговарајућим безбедносним микроклиматским условима за будуће генерације, што и јесте наш главни циљ.

Пројекат је урадио АД "Шидпројект" по најсавременијим, светским музеолошким стандардима и уз препоруке стручњака из ове области. Консултовали смо и стручњаке из Аустрије. Били смо и у депоу у Београду намењеном за чување националног блага из Народног музеја - објашњава директорка и допуњава информацију:

- Депо ће имати 300м2 у две етаже. Изнад депоа је предвиђен изложбени простор за посебне изложбе у оквиру галеријске делатности и за гостујуће изложбе. Тиме ћемо омогућити поштовање дародавног уговора, а нашем граду пружити шансу да се прегледају и дела неких других значајних аутора.

Ту ће бити и радионица за рестаурацију слика, за ситније конзерваторске интервенције, уколико неког оспособимо за тај посао. Радови на градњи депоа ће се обављати етапно, у првој фази је обезбеђено 5 милиона динара из Националног инвестиционог плана. Укупна вредност је око 30 милиона динара. Остали део средстава би исто тако требало обезбедити из НИП и Фонда за капитална улагања. Ми у захтевима не наступамо самостално. Конкурисали смо преко Министарства културе за добијање средстава. Већ смо за следећу годину тражили од НИП 13 милиона динара, како бисмо обезбедили ритам радова - каже Буројевићева.

- Након завршетка градње депоа моћи ће се приступити сређивању галерије, што значи да ћемо пренети слике, сместити их у депо, с тим што ће мањи део бити изложен, а онда следе радови у самом објекту галерије.

- Средства за ове радове су обезбеђена. У току је израда пројекта санације галерије и партерног уређења дворишта. Три и по милиона динара обезбеђени су из Фонда за капитална улагања, а пројекат прави "Шидпројект". Уколико добијемо сва потребна средства завршетка депоа могао би се очекивати идућег лета - на крају разговора каже директорка галерије.