Menu
RSS
A+ A A-

РИМСКА АНТИКА У ГАЛЕРИЈИ

РЕПРЕЗЕНТАТИВАН ПРИМЕРАК САРКОФАГА УСКОРО ДОСТУПАН НАЈШИРОЈ ЈАВНОСТИ

Споменик ће се налазити на новом постољу у дворишту галерије слика Сава Шумановић у Шиду

 

sarkofag.jpg

Након што је пре десетак година пронађен на локалитету Белњача у Шиду, репрезентативни примерак саркофага из римског периода ускоро ће се наћи на новом постољу и доминираће двориштем шидске галерије. Идејно решење за ново постоље на коме ће се налазити саркофаг из друге половине четвртог века осмислили су стручњаци Завода за заштиту споменика културе из Сремске Митровице.

Била је то уједно и прилика да се након десет година изврши и стручна обрада овог јединственог примерка из античког доба. Сања Гаруновић кустос галерије у Шиду истиче да је саркофаг тежине седам тона израђен од белог мермера. Када је откривен у њему није нађено ништа тако да се само на основу његових рељефних представа може извршити његово датирање.

"Утврђено је да је његово порекло из области Гумри, а то је каменолом у близини Вилаха. Претпоставља се да је највероватније воденим путем стигао на ове просторе из области Аустрије у тадашњи Сирмијум. Мермерни ковчег се састоји из два дела, сандука и поклопца и на себи има рељефне предмете. На предњем делу се налазе мушка и женска фигура.

Женска је у типичној римској одећи са огртачем који иде преко главе и пребачен је преко руке, док је мушка фигура представљена као римски војник са појасном гарнитуром и штитом који држи у десној руци", истиче Сања Гаруновић. Поред низа других интересантних детаља на саркофагу који говоре о великој вредности овог археолошког открића Сања Гаруновић истиче да се током стручне обраде дошло до сазнања да се саркофаг највероватније налазио у склопу неког маузолеја.

"На саркофагу су нађени остаци фрагмената фреско-сликарства што говори да га је за време живота наручио неко ко је био имућнији и ко је служећи у римској војсци као награду добио комад земље где је саградио летњиковац. Са стране саркофага нађени су трагови црвене и плаве боје од којих црвена још увек избија", наглашава Сања Гаруновић, кустос у шидској галерији која верује да би се даљим археолошким истраживањима на теренима на којима је и пронађен овај саркофаг могло доћи до далеко исцрпнијих података о античком добу и древном Сирмијуму који се простирао и на овим просторима.