НАРОДНА БИБЛИОТЕКА "СИМЕОН ПИШЧЕВИЋ" 

Чим буду усмерена средства из Фонда за капитална улагања за опрему, следи пресељење

nova-biblioteka.jpgПитање је дана кад ће врата нове градске библиотеке бити отворена за становнике Шида. Радови су у завршној фази, само недостаје неопходна опрема (полице и слично) и да наш град добије још један вредан објекат. Очекује се само усмерење одобрених средстава (1,87 милиона динара) из Фонда за капитална улагања и пресељавање може да почне.

Ових дана у Народну библиотеку "Симеон Пишчевић" стигао је откуп књига Министарства културе Републике Србије за 2007. годину. У вредности 525 хиљада динара испоручено је око 800 наслова свих жанрова по избору запослених у библиотеци у Шиду. Након организовања Сајма књига добијено је још 60, а у овој години укупно је купљено 1.400 наслова тако да тренутно књижни фонд износи око 33 хиљаде наслова.

- Наша библиотека, као и друге у Србији, увелико је премашила своју основну делатност, па је постала једна од најважнијих културно-образовних институција у граду. Осим чувања, издавања и популарисања књиге ово је место где се старамо и о ономе што се назива висока култура, организовањем изложби, музичких програма, радионица, а то је пут ка неизбежној модерности. Стога се постојање библиотеке не оправдава само постојањем књиге, већ постојањем и стварањем културе уопште - рекла нам је директорка Славица Варничић док смо обилазили нову зграду библиотеке.

А како се ближи дан преласка у овај објекат размишља се и о простору испред нове библиотеке. Зато је општина Шид у име библиотеке конкурисала у Министарству за државну управу и локалну самоуправу за одобравање средстава намењених за уређење простора испред библиотеке. Реч је о 2,7 милиона динара.