ФИЛМСКО ВЕЧЕ У ГАЛЕРИЈИ СЛИКА "САВА ШУМАНОВИЋ"

Подсећањем на 66 година од страдања Саве Шумановића и других Шиђана 28. августа у шидској галерији организовано је приказивање награђених филмова са фестивала "Бдење душе" одржаног 2007. у Сремским Карловцима.

Помен Шиђанима стрељаним 1942. године

 Приказана четири филма награђена на Фестивалу "Бдење душе", одржаном 2007 у Сремским Карловцима

 

galerija-filmsko-vece.jpg

 Подсећањем на 66 година од страдања Саве Шумановића и других Шиђана 28. августа у шидској галерији организовано је приказивање награђених филмова са фестивала "Бдење душе" одржаног 2007. у Сремским Карловцима.

По уобичајеном редоследу посетиоце (у пуној сали) поздравила је директорка Весна Буројевић и представила госте. То су Мирослав Бата Петровић, директор "Фикс фокуса" из Београда и Срђан Милић, уметнички директор Фестивала.

- Желели смо да на Фестивалу коме смо дали име "Бдење душе" представимо филмове који се баве нашом историјом, културом и духовношћу, како би смо показали странцима наше вредности, за разлику од играних филмова који нас приказују у неком другом светлу. Због тога смо и изабрали Сремске Карловце као симбол наше духовности и културе.

Ово је нови Фестивал и другачији између осталог и зато што га нисмо замислили као симболичку фешту смештену у неколико дана. Овај Фестивал почиње у Сремским Карловцима, а онда се репризира у градовима широм Србије али и у иностранству. Ови филмови живе скоро годину  дана. За непуних једанаест месеци обишли смо осамнаест градова. У српским црквеним општинама у иностранству организовали смо њихово приказивање (Чикаго, Аделаид, Сиднеј, Будимпешта, Темишвар...)

Још једна новина код овог Фестивала је идеја о децентрализацији културе. Овај Фестивал би се требао симултаном мрежом одвијати истовремено у десетак градова у земљи и иностранству са истим садржајем. Имамо договор са десетак градова, а ту се може укључити и Шид. Најприродније је да се овај Фестивал репризира у Шиду, јер "Бдење душе" обухвата позитивне вредности а управо ова галерија није ништа друго него бдење душе - поздрављајући присутне рекао је Петровић.

- Фестивал у Сремским Карловцима је замишљен као опозиција свим оним филмовима који Србију представљају у неком тамном светлу. Али, наша власт је изгледа буквално схватила да смо опозиција па нам ваљда зато нису дали никаква средства. А од 19. октобра прошле године до данас ми смо имали 57 фестивалских вечери на три континента. Наши аутори су бирали лепе теме у светлим тренуцима наше историје. Вечерас ћемо приказати четири награђена филма - рекао је Срђан Милић, уметнички директор Фестивала.