Menu
RSS
A+ A A-

НОВЕ ПРОТИНЕ КЊИГЕ

У Галерији "Сава Шумановић" прота Ђорђе Воларевић представио две нове књиге. Рецензије припремили мр Радован Ђурчић и професор Душан Лукић

 

volarev-knjige.jpgГалерија слика "Сава Шумановић" била је место на којем је уприличено представљање двеју књига протојереја ставрофора хаџи Ђорђа Воларевића. Након поздрава директорке галерије Весне Буројевић и уредника Светислава Ненадовића смењивали су се учесници припремљеног програма: Српско црквено друштво "Јавор гусле", ученици гимназије и рецензенти магистар Радован Ђурчић и професор Душан Лукић.

Говорећи о књизи под називом "Црква брвнара Света Лазарица и Пролом Бања код Куршумлије" рецензенти запажају:

- Карактеристично је за аутора да је доста путовао, саслуживао високим црквеним достојницима и скоро све те догађаје преточио у прозни текст и поетски израз. Сваки доживљај прожет је дубоким размишљањима о нашој средњовековној прошлости, о људима и збивањима из тог времена, о последицама које произилазе из свега тога. Зналачким маниром духовног пастира и завидним литерарним способностима аутор све то претаче у писану реч.

Боравак на лечењу у Пролом Бањи, крају надохват Косова, колевке српске државе, које светски моћници бескрупулозно отимају од матице земље, дао му је идеју да своја сазнања и размишљања изрази кроз прозу и поезију - каже Ђурчић.

- Читалац ће у овој књизи сазнати и основне податке о Пролом Бањи, месту где се она налази, значају за болеснике који се у њој лече, начину на који се то чини и низ других детаља. Аутор ће географско-медицинске податке допунити својим песничким размишљањима и импресијама и свему дати духовно обележје - истиче Лукић.

Анализирајући књигу "Светитељи пред богом" магистар Ђурчић каже:

- Песме су према тематици сврстане у неколико целина. Прву чине историјско-духовне, затим духовне, па разне песме и на крају лична размишљања аутора о животу, моралним вредностима и смрти као завршници овоземаљског битисања сваког човека.

У првом поглављу аутор показује да је изврстан познавалац историје свога народа и своје вере. Одабрао је познате личности из наше прошлости којима је дао највише простора у овој збирци (Свети Стефан Шиљановић, кнез Лазар...) Песме су садржајне и едукативне, из њих се може много научити, теме су врло интересантне и разноврсне.

О овој књизи други рецензент, професор Лукић, каже:

- Поезија протојереја ставрофора Хаџи Ђорђа Воларевића у овој збирци песама представља синтезу досадашњег песничког рада. Лепота ове поезије је у њеној једноставности коју читалац са лакоћом прихвати и има могућности да се врати битним садржајима, које жели да усвоји. Стил је јасан, причање надахнуто, рима различита, а што зависи од тона у песми. Аутор комбинује прозу и поезију и тиме постиже ваљану динамику која је примерена садржају песме... Ова збирка песама и поема највећим делом може да послужи као уџбеник веронауке, али и као приручник у којем је изнето много чињеница из наше историје и духовног живота.

На крају вечери захваљујући се присутнима на посети прота Ђорђе се захвалио и свима који су допринели да се бави писањем и објављивањем тих дела.