Menu
RSS
A+ A A-

ЂАЦИ АКТИВНИ И НА РАСПУСТУ

Ликовна колонија "Биберче"

Током летњег распуста, крајем јуна, одржана је 14. дечја ликовна колонија "Биберче" у селу Наупаре, поред истоименог манастира, недалеко од Крушевца

У јакој конкуренцији ученика из целе Србије нашла се и Марија Икић, ученица 5. разреда ОШ "Сремски фронт" из Шида. Ученици су за колонију бирани путем конкурса на који је стигло чак 400 радова. Одабрано је 15 најбољих и најталентованијих, а међу њима је била и Марија. Ученици који су стигли на колонију у Наупаре дошли су из различитих градова Србије од Суботице до Пирота, а троје и из Републике Српске.

kolonija-biberce.jpgРазговарали смо са наставницом ликовне културе Сањом Продановић, која нам је саопштила да је конкурс објављен још у фебруару у "Просветном прегледу" на који је послала радове пет својих ученика. Маријини радови су оцењени као најбољи.

- Одмах по доласку у Наупаре, ученици су добили комплетан прибор за рад, а колонија је отворена уз леп културно-уметнички програм и поздрав госпође Еве Радуловић, директорке Народног музеја Крушевац - Лазарев град. Деца су радила разним ликовним техникама и материјалима којима до сада нису имала прилике да раде (на пример, осликавали су свилу, цреп, картон, а радили су и фротаж и фотографију)... - рекла нам је наставница Сања Продановић. Додала је да су организатори, сем за материјал за рад, бринули још и о томе да сви учесници имају одговарајући и удобан смештај, исхрану, организована је редовна брига о здравственом стању деце - учесника колоније, те стручни и педагошки надзор.

Лепоти амбијента у којем је одржана дечја ликовна колонија "Биберче" допринела је управо близина манастира св. Богородица у месту Наупаре из 14. века задужбина деспота Стевана Лазаревића. У програм колоније увршћен је и обилазак града Крушевца, цркве Лазарице, зграде општине, Уметничке галерије и Народног музеја.

Наставница Сања Продановић је још рекла:

- Свакако желим да захвалим на љубазности мештанима села Наупаре код којих су деца са наставницима била смештена. Провели смо заиста дивних осам дана на колонији уз рад, дружење и уметност.

- Ово је за мене велики успех и подстицај да се и даље залажем у раду, а радо ћу учествовати и на другим ликовним конкурсима и колонијама - рекла је мала учесница колоније, ученица петог разреда, Марија Икић.