Menu
RSS
A+ A A-

"ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ" ЗА ШИДСКУ БИБЛИОТЕКУ

НАГРАДЕ И ПРИЗНАЊА

Мада неуобичајено овогодишња награда Подружнице библиотекара Срема "Доситеј Обрадовић" у обе конкуренције (колектив и појединац) додељена Народној библиотеци "Симеон Пишчевић" из Шида и њеној директорки Славици Варничићslavica-varnicic.jpg

Иако смо најављивали преселење у нову зграду библиотеке у Шиду до краја ове године, највероватније се план неће остварити. Нису у питању проблеми, једноставно ће се сачекати пролеће да се обави и уређење платоа испред нове зграда за шта је, такође, одобрено 2,7 милиона динара. Директорка ове установе, Славица Варничић, још једном се изборила за средства у Министарству за државну управу и локалну самоуправу (остварују се од игара на срећу). Овај податак само потврђује да су награде, због којих и пишемо овај текст, дошле у праве руке.

На 45. сабору библиотекара одржаном  3. октобра у Иригу додељене су традиционалне награде "Доситеј Обрадовић" које се додељују установи или појединцу за унапређење библиотечке делатности, развијање интереса за књигу и писану реч. Куриозитет овогодишњег награђивања је да су обе награде дошле у Шид. Награђена је Народна библиотека "Симеон Пишчевић" и њена директорка Славица Варничић.

Прва српска библиотека (стоји у образложењу) у Шиду основана је 1848. године. Након дугог низа година рада у саставу Културног центра 2002. постала је самостална установа и добила је назив "Симеон Пишчевић" по знаменитом шидском завичајцу. Она данас има фонд од око 35 хиљада наслова (700 набављено на последњем Сајму). Ово је једина библиотека у Србији која је за изградњу добила средства НИП па је и то, уз низ других успешних новина у овој установи, један од разлога зашто је шидска библиотека добитник овог признања.

У образложењу предлога за доделу награде "Доситеј Обрадовић" директор Варничић између осталог помиње се почетак њеног рада као књижњичара у Огранку Благоје Јастребић у Вашици, а затим на пословима вишег књижничара у Народној библиотеци у Шиду.

- На место директора Библиотеке постављена је 2004. године. Унапредила је рад библиотеке: обезбедила је програм за аутоматску обраду података Библио, организовала бројне сусрете са познатим личностима, остварила сарадњу са школама и установама културе и сачинила Пројекат на основу којег је библиотека добила средства НИП-а за изградњу нове зграде. Славица Варничић је активна у раду библиотекарских асоцијација и председник је Подружнице библиотекара Срема.

Прави је успех човеков да воли оно што ради. Још је већи за то добити и признање. Скоро четврт века рада у библиотекарству, обележено залагањем за унапређење делатности, сарадњом са библиотекама, спремност да учествује у реализацији стручних пројеката библиотека Срема, крунисане су изградњом нове зграде, која ће омогућити свестран развој једне од најстаријих библиотека у Срему довољан су разлог да Славица Варничић добије награду Подружнице библиотекара Срема "Доситеј Обрадовић" за 2008. годину - стоји у образложењу предлога за награду.

Поводом добијања награда директорка Варничић припремила је коктел на коме су били њени сарадници и представници локалне самоуправе. Она не крије задовољство због признања, а наравно то задовољство делимо и ми јер помињање Шида и његових појединаца у оваквом контексту су ситуације на које смо поносни.