Menu
RSS
A+ A A-

НЕЗАБОРАВАН ЗА РАШУ

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ РАДА РАДОВАНА ГРЧИЋА

Незаборавно вече осим чланова шидског фолклорног ансамбла приредили су и члановим "Кола" из Београда, чији је председник уручио Плакету општини Шид и Златну плакету Радовану Грчићу




radovan-grcic.jpgУспешан двадесетогодишњи рад у културно уметничком друштву, приредивши нам још једном лепо вече, обележио је Радован Грчић концертом Српског културно уметничког друштва "Свети Сава" у спортској хали 24. октобра. Концерт је носио назив "Са вама, уз вас, за нас" а узбуђење и задовољство због дуготрајног аплауза упућеног слављенику тешко је могао да сакрије Рашу. Када су се емоције стишале разговарали смо с њим.

- Пре четврт века, основано је Радничко културно уметничко друштво "Хемпро" Шид и још тада сам играо у том друштву. А 1988. године РКУД је прешло под окриље институције културе и општине. Тада сам постао уметнички руководилац. У почетку, првих 4-5 година са мном је тај део посла обављао Миле Падежанин из Вуковара, од ког сам много научио и он ме је упутио на прве семинаре фолклора. Сада он живи у Аустралији, чујемо се и ја му шаљем ЦД, је он и тамо негује фолклор - прича нам Грчић.

- Током свих ових година кроз Друштво је прошло неколико стотина играча и тешко је набројати сва признања која су добили. Ипак, Грчић, као најзначајније лично признање истиче када је 1997. године проглашен најбољим играчем фестивала, одржаног у Дому синдиката "радничких друштава Југославије. А било је још много других признања, као што су златна плакета на фестивалу Златни опанак 2005. када је "Свети Сава" проглашен победником вечери, затим 6. децембарска награда и Светоникољска повеља у Шиду, као и многе друге…

- У времену које је иза нас Раша и његови фолклораши гостовали су у Мађарској, Пољској, Немачкој, Италији, Аустрији, Бугарској и земљама у окружењу. Довољан показатељ о активности овог Друштва је податак да су за 20 година одржали неколико хиљада концерата. А Рашино знање није остало само у локалним оквирима. Од 2002. до 2005. он је водио ансамбл СКД "Просвјета" у Вуковару, који је у том периоду освајао признања на такмичењима представника дијаспоре.

radovan-grcic2.jpg- Од 1995. године Друштво добија нови назив - Српско културно уметничко друштво "Свети Сава" и од тада се Раша počinje da bavi кореографијом. У међувремену их је направио десетак.

- - У почетку рада КУД било је тешко, нисмо имали ни просторије, касније нам је Општина дала стару штампарију, а затим смо смештени у зграду Дома младих, где су нам врло добри услови - каже Раша. На питање које су му жеље за будућност одговара: "Да СКУД "Свети Сава" са неким од мојих заменика и даље иде на освајање врха, да се ансамбл подигне на виши ниво, а када је реч о приватним жељама, наравно желим срећу мојој породици и да мој син, који је у ансамблу, игра макар онолико колико је играо његов тата"…

- На крају, вратимо се на почетак приче, на поменути концерт који је организовао Културно-образовни центар Шид, а покровитељ је била СО Шид. Осим "Светог Саве" у програму су учествовали ансамбли из Вуковара, Бечеја, Сремске Митровице и као шлаг на крају је био ансамбл "Коло" из Београда о коме, верујемо, не требамо много говорити. Уистину је био доживљај гледати их у нашем граду. Директор ансамбла "Коло" Радојица Кузмановић је поводом 50 година рада доделио Плакету општини Шид у знак признања за успешну сарадњу, допринос у раду и афирмацију Ансамбла Коло. Награду је примио председник општине Миленко Дабић.

- - Захваљујем се културно-уметничким друштвима и не верујем да има неко овде вечерас ко није осетио понос када су наступали члановим "Светог Саве". Овај јубилеј и рад осталих друштава су начин да прескочимо оквире сурове и сиве стварности, па се надам да нећемо стати и да ћемо бити још бољи - рекао је председник Дабић.

- Коло додељује златну плакету Радовану Грчићу за очување и неговање фолклорне традиције, а нaдам се да ће неко из вашег ансамбла заиграти у Колу - пожелео је Кузмановић.