ПРЕДСТАВЉЕНА ЈАЊАТОВИЋЕВА КЊИГА

У пријатном амбијенту, поклоницима писане речи одавно познатом, у Народној библиотеци "Симеон Пишчевић" 25. новембра представљена је још једна књига Ђорђа Јањат

ШИДСКА БИБЛИОТЕКА

Тринаести роман моровичког књижевника представљен у просторијама Народне библиотеке у Шиду


janjatovic.jpg

У пријатном амбијенту, поклоницима писане речи одавно познатом, у Народној библиотеци "Симеон Пишчевић" 25. новембра представљена је још једна књига Ђорђа Јањатовића. Реч је о наставку већ објављене књиге "Стаза сиге-ратник" која носи назив "Стаза сиге-светац".

Књижевни клуб "Филип Вишњић", у сарадњу са Народном библиотеком "Симеон Пишчевић" представљањем ове књиге у оквиру трибине "Књижевни уторак" започео је своју програмску делатност јесен-зима-пролеће 2008/2009. Овог уторка требало би да је означен почетак тих окупљања сваког уторка, а да ли ће тако заиста и бити, видећемо. У сваком случају, имали смо прилику да се упознамо са још једним Јањатовићевим делом. Реч је о тринаестом роману моровићког књижевника који је штампан у едицији Савремена проза Књижевног клуба "Филип Вишњић".

О роману су говорили магистар Радован Ђурчић, професор Душан Лукић, протојереј ставрофор ХађиЂорђе Воларевић, књижевник Светислав Ненадовић и на крају аутор Јањатовић. Представљању је присуствовао и Срђан Малешевић у двострукој улози, као заменик председника општине и као председник књижевног клуба "Милош Црњански".

knjiga-sige.jpg- Ђорђе Јањатовић остаје веран традицији, обичајима и свом крају. Историјска димензија његовог приповедања има едукативан значај. Много људи овде није знало за догађаје и место о којима пише Јањатовић. Лак језик и стил писања омогућују да се књига брзо чита. Ђорђе је неуморни стваралац и прижељкујем му још много нових приповедака и романа - рекао је магистар Радован Ђурчић.

О духовном значају романа говорио је прота Ђорђе Воларевић.
- Говорити о Светом Стефану је велика тема. И сам сам о томе нешто писао, деликатно је издвојити нешто и шта истаћи? Онај ког господ узвиси у српском народу сматра се светитељем. Свети Стефан је још за живота од народа добио ореол али њега је и Господ узвисио јер је његово тело након смрти остало цело у господу свом. Претпоставка је да је његово тело у Шиду боравило известан период између 1724. и 1760. године - између осталог рекао је прота Ђорђе.

Задовољство због још једног Јањатовићевог дела изразио је и професор Душан Лукић.
- Хвала аутору који је написао у ову књигу. Треба поштовати своју прошлост и сећати је се. Јањатовић се често враћа у прошлост. Данас млади много тога не знају о нашој прошлости. Ново Јањатовићево дело је роман - хроника који обухватају период од половине 16 века до времена после Другог светског рата. Сачињен је од 23 поглавља, а свако поглавље може бити дело за себе. Преплићу се историја и легенда јер без легенде нема приче - каже професор Лукић.
Књижевник Светислав Ненадовић аутор поговора у роману.

- Роман писан у чистој дијалошкој форми, лако се чита. Јањатовић је причу приближио Моровићу, указујући на чињеницу да Штиљановић у пуној мери припада овом поднебљу. И нека каснија догађања везана за Моровић која допиру до наших дана, а о чему се такође говори у роману, потврда да су нашег уверења да у непремостивим вековима живи у нама нешто што је јаче и од нас самих, а то је вера у снагу човека, истине, праведства. Јер ко зна, можда је у овим тренуцима покрај нас Стефан Штиљановић, његова душа која почива на нашим властима мореказима - каже Ненадовић.

На самом крају аутор. Ђорђе Јањатовић, не желећи да анализира садржај књиге испричао је како је прикупљао грађу за настанак романа о Штиљановићу.

- Пре двадесет година сам понешто слушао у Штиљановићу. Било је то време кад о тим темама нисам знао ништа, јер о том делу историје није се имало где нешто да прочита. Први пут сам нешто шире на ту тему разговарао пре 20 година са свештеником Игњатом Товаровићем а онда сам почео по новинама, часописима, музејима да тражим податке и тако прикупљао материјал за књиге. Оне су рађене на основу чињеница које су историчари записивали и могу да послуже као својеврстан уџбеник - рекао је Јањатовић на крају књижевне вечери када се захвалио посетиоцима који су дошли упркос тмурној, кишној, новембарској вечери.