Menu
RSS
A+ A A-

ВЕК СЛОВАЧКОГ КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНОГ ДРУШТВА

Словачко културно просветно друштво у Ердевику основано је 17. јануара 1907. године, па идућег месеца обележава своју стогодишњицу постојања. Леп јубилеј. По речима Андрије Беређија, секретара, поред редовних активности, убрзано се врше припреме за ову прославу.

Након летње паузе ових дана почела је да ради Драмска секција, која у овом друштву има најдужу традицију. Према писаним подацима прва представа изведена је 1919. године и само у ратним годинама, прецизније 1943. и 1944. и 2000. није било премијера. Континуитет у раду секције је оно чиме се ово друштво поноси. Драмска секција је добијала много признања, а Беређи истиче да је 1991. и 2003. учествовала на Републичкој смотри аматерских позоришта у Кули. Учествовали су 1991. у смотри Сцена жетве у Мартину у Словачкој.

У новембру је почела са радом и фолклорна секција. Мереном бројем уплата чланарина ово друштво има око 330 чланова. Мада је циљ постојања друштва очување језика, културе и идентитета Словака на овим просторима, друштво је отворено за све заинтересоване, без обзира на припадност било које врсте. Фолклорна секција негује стилизоване словачке игре и песме, а у мањој мери и изворне.

Како је 1967. године у Ердевику први пут гостовало позориште из Липтовског Храдок њихов долазак у јануару 2007. биће прилика за обележавање 40-годишње успешне сарадње. На предстојећој академији ће се поменути сви заслужни за једновековни рад и опстанак Словачког културно просветног друштва у Ердевику.

Средства за рад овог друштва обезбеђују се из општинског буxета, али и пријављивањем на све конкурсе који се расписују за ове намене у земљи и иностранству. Ношња и остала техничка опрема су застарели, па их је неопходно променити.

О раду друштва сведоче две књиге "Словаци у Ердевику 1860-1907-1997", чији је уредник Владимир Бартош, учитељ у пензији и "Културна традиција у Ердевику - корени и садашњост", коју су писали професори Филозофског факултета у њитри (Словачка) са катедре за менаxмент културе и туризма. Уз ову књигу, у чијем је саставу зборник словачких народних песама које се певају у Ердевику, припремљен је и ЦД на коме је снимљен део тих песама које певају певачка друштва из Ердевика у пратњи оркестра Поњитра из њитре. Стручну помоћ дали су чувени етномузиколози.