Menu
RSS
A+ A A-

АНИМИРТИ МЛАДЕ

УМЕТНИЧКА РАДИОНИЦА "ИМПЕРИУМ"


Крајем 2004. године у Шиду је основана Уметничка радионица за анимацију младих "ИМПЕРИУМ" која броји око 30 чланова са израженим интересовањем за позоришну и филмску уметност. Језгро "ИМПЕРИУМ" чине: Дамир Дегенек - монтажер и организатор, Миша Ждињак - сниматељ, Ненад Стојановић - асистент монтаже и камере и Цветин Аничић - глумац луткар и режисер.

Ова уметничка радионица је прошле године у копродукцији са Културно образовним центром Шид снимила филм о трговини људима "Шетај" у режији Цветина Аничића, сад је у току снимања филма "Поскочи" чија је тема насиље у породици, а у плану је и трећи, о наркоманији, чиме би се заокружила тематика болести модерног друштва. У октобру ове године у сарадњи са Савезом за церебралну и дечју парализу Србије у Београду Дамир и Миша су снимили три спорта и кратки филм који су емитовани на разним телевизијама током недеље солидарности са особама с инвалидитетом, односно особама оболелим од церебралне и дечје парализе, а у току је сарадња с истим таквим удружењем у Новом Саду.

"Наш циљ је спајање филма и позоришта где би ликови и објекти са платна комуницирали са глумцима на сцени у шта би временом и публика била укључена, а кад нађемо спонзора и адаптирамо просторије "Руског двора" које смо добили на коришћење посредством русинског свештеника Михаила Малацка примарна активност ће нам бити луткарске представе у режији Цветина Аничића" - каже Дамир Дегенек.