ЛУТКЕ НА СЦЕНИ

Семинар позоришног стваралаштва, у организацији Култруно-просветног друштва "Ђура Киш" из Шида и Националног савета Русина, први пут је одржан у Шиду од 14. до 22. августа ове године. Акценат је на луткарству, а његови полазници су били млади људи из разних делова Војводине

СЕМИНАР ЛУТКАРСТВА ПРВИ ПУТ ОДРЖАН У ШИДУ

lutke.jpgСеминар позоришног стваралаштва, у организацији Култруно-просветног друштва "Ђура Киш" из Шида и Националног савета Русина, први пут је одржан у Шиду од 14. до 22. августа ове године. Акценат је на луткарству, а његови полазници су били млади људи из разних делова Војводине

Коришћене су све врсте лутака - гињол, јавајка, марионета, сенке, импровизоване лутке и маске. Предавачи на овом семинару су били: Дарко Ковачовски, редитељ за Луткарско позориште из Софије, Нада Васиљева, костимограф и сценограф из Софије, Нела Алиловић, креатор лутака из Суботице, Богданка Сопко, сценограф из Новог Сада, Санела Милошевић, глумац-луткар из Руме, Ивана Мравик, професор у Музичкој школи "Филип Вишњић" из Шида, која је водила певање и Цветин Аничић, глумац-луткар из Шида.

- Циљ семинара је да се уз помоћ луткарства код људи развије креативност и машта, да се пробуде емоције, без чега је немогуће бавити се уметношћу. Све ово што припремамо је поводом отварања луткарске сцене у Старој штампарији, почетком септембра - напоменуо је Цветин Аничић.

Презентација онога што се радило и научило током овог семинара, одржана је 22. августа у Руском двору. Сала је била претесна да прими све заинтересоване најразличитијих генерација.

На сцену су изашле лутке које су полазници семинара креирали и у кратким причицама уз добру музичку пратњу одушевиле публику посебно најмлађе. Ефектан је био и приказ игра сенки те на крају лутке-марионете.