ПРЕДСТАВЉАМО ВАМ  ЗВОНКО ЗАВОРСКИ, УГЛЕДНИ ПРОИЗВОЂАЧ КРУШАКА И ЈАБУКА ИЗ МОРОВИЋА

jabuke.jpgПуних 27 година, Звонко Заворски из Моровића, посвећен је воћарству још када је далеке 1980. године кренуо са јабукама "ајдаред" на површини од једног хектара. Са воћем је тада добро ишло, па је Звонко после пар година посадио и једно јутро крушака "санта Марија" и "виљамовка". Сада под крушкама има пет јутара и то "виљамовке", "пакамс" и "фетеле".

- Ни у једном послу није лако поготово на почетку, а ја сам имао ту срећу да ми је саветима пуно помогао стриц Златко, инжењер воћарства, који је у то време био директор познатог воћњака "Боринци". Воћњак ми се налази на свега пар метара од Студве, тако да нема проблема са наводњавањем, поготово ове године која је била јако сушна - прича Звонко Заворски, док нам показује воћњак.

И заиста, уверава нас у причу да када се воћњак добро негује, онда и добро роди, а то потврђују квалитетни плодови који су начичкани по гранама и први зрели плодови су у време наше посете почели да се беру. Воћњак под јабукама изгледа у веома доброј "кондицији" и не одаје утисак да мус е ближи три деценије. Што се тиче заштите, ту Звонку велику помоћ пружа Миле Стаменов, инжењер заштите биља из Сремске Митровице. Хемијска заштита зависи од временских прилика, уз напомену да се води рачуна да се хемија користи тек онолико колико је неопходно.

- Од овогодишњег рода очекујем принос од три вагона крушака по хектару и четири вагона јабуке. Крушка је веома тражена и прода се малтене у воћњаку, а ту су и откупљивачи, хладњаче у Марадику и Сремској Митровици, који воће откупљују и извозе за Русију. Под крушком имам млад воћњак од три године, а планирам да засад под крушкама повећам за још три јутра - наводи Заворски.

Воћњак треба прихранити и вештачки са ђубривом "три петнаестице" и КАН-ом те фолијарно преко листа по потреби. Око воћњака је засађено и 50-так стабала шљиве, тако да посла има увек. Око радова су ангажовани и супруга Ружица и кћерка Кристина, која је завршила средњу текстилну школу и син Александар, који је кренуо у други разред средње шумарске школе.

САДНИЦЕ ЗА СВОЈЕ ПОТРЕБЕ
С обзиром да планира повећање површине под воћним засадом, Заворски за своје потребе производи и садни материјал. У башти породичне куће у Моровићу налазе се редови младих садница. Заворски каже да тако нема проблема са садним материјалом, јер зна шта је произвео и нема никаквог ризика.