Menu
RSS
A+ A A-

ШНИЦЛА СВЕ ТАЊА

СИМА МИЛИЧИЋ ИЗ ШИДА, ТРЕЋУ ГОДИНУ ТОВИ БИКОВЕst6_bikovi.jpg

Поред пољопривредне производње, тачније ратарских култура, пољопривредник Сима Миличић из Шида, у марту 2006. године је започео са товом бикова и одмах на почетку производње осетио све муке и проблеме, који су присутни у сточарству. Истина, прве године је бикове продао по цени од 1,70 евра за килограм, и то 15 комада, а 100 килограма кукуруза је тада коштало 800 динара.


- Доста је ова производња неизвесна, јер су кретања на тржишту јако променљива, а све на штету произвођача - започиње разговор Сима Миличић. - Прве године сам још како тако прошао, а касније све лошије. У фебруару прошле године купио сам за тов 10 телади, испоручио сам их у новембру прошле године и драстично осетио ризик ове производње.


Миличић каже да је бикове просечне тежине 520 килограма продао "Агропапуку" по цени од 1,50 евра за килограм живе ваге, а цена кукурузу је скочила чак на две хиљаде динара. Остала улагања и трошкови да се и не рачунају. На средини това прве прошлогодишње туре, у јулу месецу је купио још 10 телади, које сада тови и каже да ће требати бар 12 месеци, док не пристигну за продају. Рачуна да за тов 10 бикова треба бар два вагона кукуруза, плус хиљаду комада бала детелине, па још додатак сојине и сунцокретове сачме.


- Према садашњој цени кукуруза, килограм живе ваге би требало да кошта два евра. Ако се хоће остварити просечна тежина од 550 до 600 килограма, неопходно је бар 12 месеци това. На крају ми остаје ђубриво, којим пођубрим њиве. Ако би производња била рентабилнија, сигурно бих изградио нову шталу и повећао број грла. А овако, ко зна - рече нам Сима Миличић.