Menu
RSS
A+ A A-

ОД БИКОВА СИГУРНА ЗАРАДА

ИВИЦА ЖИВКОВИЋ ИЗ СОТА БАВИ СЕ СТОЧАРСКОМ И РАТАРСКОМ ПРОИЗВОДЊОМ

 

sot-bikovi.jpg

 

Без обзира на, како се то некада говорило, државни посао, Ивица Живковић из Сота поред рада у канцеларији у Месној управи Сот, доста времена проводи на њиви и у штали. Бави се ратарском и сточарском производњом годинама. На прагу је јесења сетва, а још се пресабирају резултати од жетве пшенице и очекује жетва соје и сунцокрета.

- Остварио сам летос принос од 37 метричких центи жита по јутру уз цену од 16 динара. Наравно да је цена могла бити већа али се добрим родом то некако "компензовало". У овом тренутку још не знам колика ће бити откупна цена сунцокрета и соје чију сам производњу преко ЗЗ "Шид" РЈ "Сот" уговорио за "Викторија-оил". Планирам да на јесен засејем пшеницом између 15 и 17 јутара као и јечма и тритикала док ћу из сетве избацити соју јер на овом нашем терену не даје очекиване приносе - каже Ивица Живковић, који обрађује 48 јутара земље, највише своје, а одређене површине и у закупу.

Више од две деценије Ивица тови бикове и недавно је у проширење штале уложио око 4.500 евра. Без обзира на све "осцилације" у сточарској производњи, каже да је она ипак сигурнија од ратарске која је под ведрим небом и за пар минута град може да уништи род, а ушна лета да направе велике штете...

 

- Ратарске културе које произведем уновчим кроз бикове. Недавно сам испоручио 12 бикова кланица из Старе Пазове са којом одлично сарађујем. Цена је 2.10 евра по килограму живе ваге и новац се исплаћује одмах. Али је зато скочила цена телади па за теле од 150 килограма треба платити 500 евра. Одмах после испоруке бикова, после два-три дана док се штала окречила због дезинфекције, купио сам нових 12 телади и када за месец и по дана испоручим и ових 12 бикова, у шталу долази још 12 телади тако да производни циклус траје без прекида - прича Живковић.

Наш саговорник каже да се у пољопривреди ради пуно, а заједно са њим односно десна рука му је супруга Јасминка. Често се ради и ноћу поготово лети када мало захлади и покошена детелина се колико толико навлажи како би је сакупили и донели кући. Као и многи други и Ивица је регистровао пољопривредно газдинство али сва улагања је ипак финансирао из свог џепа па и проширење штале. Истина, каже држава стимулише производњу односно тов бикова са седам хиљада динара по грлу али се за исплату пара чека по неколико па некад чак и девет месеци. Живковићи производе и поврће за своје потребе, обрађују виноград јер треба ишколовати и извести на животни пут троје деце, две ћерке и сина. И поред свих послова и обавеза, Ивица каже да ипак нађе времена да оде и у лов са колегама ловцима из ЛД "Фазан" чији је члан.

 

СПАС У ИЗВОЗУ

- Што се тиче сточарске производње и посебно това бикова, мислим да би спас за нас произвођаче био извоз јунећег меса јер мислим да би тада могли очекивати цену од 2,5 евра по килограму живе мере. И поред свих проблема не одустајем од това бикова јер ми то ипак изгледа најрентабилније. Када бих био у "финансијском шкрипцу" увек бих могао да продам једног бика и решим проблем - каже Живковић.