НОЈ УОБРАЖЕНКО

Породица Митровић из Илинаца, на радост деце и чуђење комшија и пријатеља, узгаја нојеве. Набавили су их пре три године, колико и траје период док не снесу прво јаје.

СВОЈЕВРСНА АТРАКЦИЈА У ИЛИНЦИМА

Можете ли да замислите кајгану од само једног јајета, тешког један килограм и шесто грама?!

nojevi.jpgПородица Митровић из Илинаца, на радост деце и чуђење комшија и пријатеља, узгаја нојеве. Набавили су их пре три године, колико и траје период док не снесу прво јаје.

- Нојеве сам донео из пуке радозналости. Свима је то била атракција прве две године, а сада им је то већ нормално. Имамо једну фамилију, две женке и једног мужјака, иако се пол не зна првих годину дана. Мужјака није тешко препознати, прилично је агресиван и уображен, можда зато што је сам - жали нам се Милош Митровић (29).

Јаја не продају, већ их поклањају пријатељима, који их траже само из радозналости. За исхрану их ретко ко користи, можда јер људи нису навикли на кајгану од нојевог јајета. Како и би, кад једно јаје тежи 1 кг и 600 грама или 24 кокошија јајета.

- Колико видим, ови наши климатски услови им сасвим одговарају. Понекад их пустим у шљивик да се истрче и да се онај фрајер довољно изшепури. Ни у исхрани нису превише захтевни. Кукуруз, јечам и детелина су сасвим довољни - објашњава нам Милош.

Интересантан хоби, рекли бисмо, али надамо се да нисте заборавили колико су то велике и чудне пернате животиње. Ако бисте ипак желели да их имате, посетите породицу Митровић у Илинцима. Сигурни смо да би вам, као и већини пријатеља, поклонили које јаје, а можда и позајмили целу фамилију, на неко време. Ко зна...