ДОБРА БЕРБА ЕВРИЋА

На десној страни пута од Шида према Вашици налази се неколико новоизграђених кућа са пространим окућницама међу којима и кућа Радована Раше Лукића и плантажа на пола јутра засађена купинама. Лукића смо посетили на старту овогодишње бербе која обично траје око месец и по дана.

РАДОВАН РАША ЛУКИЋ ВЕЋ ШЕСТУ ГОДИНУ ПРОИЗВОДИ КУПИНЕ

Каже да је чуо од других да је купина уносан бизнис, да је тражена на тржишту и - није се преварио.

kupine1.jpgНа десној страни пута од Шида према Вашици налази се неколико новоизграђених кућа са пространим окућницама међу којима и кућа Радована Раше Лукића и плантажа на пола јутра засађена купинама. Лукића смо посетили на старту овогодишње бербе која обично траје око месец и по дана.

- Пре шест година сам кренуо са купином јер сам чуо од других да је ова култура уносна и да је веома тражена на тржишсту и нисам се преварио - прича Радован Лукић. - Подигао сам плантажу и посадио 600 струка купине, следеће године је родила 50 одсто, а већ у трећој години је то пун род. Сада размишљам и да имам властиту хладњачу.

Откупом купина на овом подручју се бави фирма "Астра коп" из Шапца чији је директор и власник Владан Мањенчић, дипломирани инжењер пољопривреде, посетио Радована Лукића. 

- Откупљене количине купина прослеђујемо хладњачарима, а 90 посто рода се извози у Западну Европу. Пољска је велика конкуренција Србији, али имамо информације да им је ове године подбацио род - каже Мањенчић.
kupine.jpg

  Према неким проценама, Лукић рачуна да ће убрати род тежак између пет и осам тона и за ових шест година, до сада род купина није подбацио. Иако се приликом наше посете још није знала "права" цена, највероватније је да ће то бити око једног евра, па можда чак  и више.У Лукићевом дворишту смо затекли и Синишу Црнобрњу из Шида који је, такође, ушао у бизнис са купинама и каже да је то уносније него било која друга пољопривредна култура па је чак посекао 400 чокота винове лозе и засадио купине.

Лукић истиче да ће берба трајати месец и по дана, а за то време је потребно ангажовати 12 радника. Берба је свака три, четири дана. Његова супруга Марина је нешто купина продала и на пијаци али и припремила праве специјалитете.

- Слатко, сок, пекмез и чај од осушених листова су фантастични, а супруг је задужен за производњу купиновог вина и ракије и има сталне купце - кратко нам је рекла Марина Лукић.