Menu
RSS
A+ A A-

ЗА "МИСТЕРИЈУ 007" НЕМА ТАЈНИ

У ШИДУ ОТВОРЕНА ПРВА ПРИВАТНА ДЕТЕКТИВСКА АГЕНЦИЈА НА ОВИМ ПРОСТОРИМА



007.jpg

Нешто више од два месеца у Шиду ради приватна детективска агенција "Мистерија 007" чија канцеларија у тржном центру у улици Светог Саве у локалу 114 не привлачи посебну пажњу међу другим тамошњим локалима и делатностима. Можда само на први поглед јер ипак овде су стакла додатно заштићена од погледа у унутрашњост јер је дискреција клијената загарантована.

На договорени разговор за наше новине, љубазно нас сачекује приватни детектив - истражитељ, чији идентитет на његову молбу из, како каже, професионалних и пословних разлога, не откривамо.

- Припреме за отварање агенције су трајале неколико месеци, а на овај корак су ме наговориле бројне колеге из Београда и Новог Сада са којима сам у контакту - започиње разговор детектив. - Проблематика којом се бавим је веома присутна и распрострањена на нашим просторима, а један од мотива је био да помажем људима и решавам њихове проблеме. У овом послу треба добро познавати и право и криминалистику, клијенту предочити све чињенице и посаветовати је.

Детектив се бави питањима лакших кривичних дела која се гоне по приватној тужби, проблемима наркоманије и верских секти, провером кандидата за заснивање радног односа, прикупљањем информација о лицима која су нестала или се крију, пошиљаоцима анонимних претњи, несталим возилима и другим предметима и наравно провером верности брачног партнера или вољене особе. Наш саговорник истиче да се све ради на законит начин уз строгу дискрецију.

- Сваки овај посао је сложен и захтева доста рада па тако рецимо и провера верности брачног партнера. У зависности од жеље клијента, зависи да ли ће то трајати данима или недељама. Неко тражи само информацију о томе да би потврдио или разуверио своје сумње, а неко тражи конкретан доказ забележен мобилним телефоном, фото-апаратом или  камером. Клијенти су обично у некој врсти емотивног шока и када се све прибави, он се упознаје са подацима и одлучује шта даље - наводи детектив.

Наркоманија је све више присутна у нашој средини, а детектив каже да помаже родитељима наркомана али и самим наркоманима, обавља разговоре те предлаже лечење које може бити стационарно месец дана у Београду или са седмичним терапијама. Ту је и проблематика верских секти, које како каже, нису опасне ако делују у оквиру закона али се често дешаав и супротно. Затим су ту провере личности код заснивања радног односа на "осетљивијем месту".

Решавају се и проблеми који су ван граница наше земље као што је рецимо крађа скупоцених аутомобила који брзо прелазе границе и тада је потребна сарадња колега са тих простора. Наш саговорник је добро "поткован" знањем и искуством с обзиром да је у полицији провео 25 година, како каже, на инспекторским и руководећим местима.

- Ово је мала средина али због положаја односно близине границе и укрштања разних "крими путева" и овде има доста проблематике посебно са дрогом коју млади све више узимају, а она њих. Да би се посао добро одрадио, потребна је сарадња са агенцијама из других средина, а приватни детектив-истражитељ је постао реална потреба, а не нешто што се само гледа на филму - рече нам на крају.

Само по закону

Наш саговорник посебно истиче да ради само оне случајеве који су у законским оквирима и да не "обрађује" проблематику везану за "рекетирање" и утеривање дугова. На наше питање да ли су то послови за богатију клијентелу односно људе са дубљим џепом одговара:
- Наравно да ангажовање и кошта и о томе клијент треба да буде добро упознат јер свако ангажовање изискује много рада, путовања и трошкова који уз то иду. Могу само рећи да су услуге агенције сигурно 50 посто јефтиније него код неке од агенција у   Београду. Рецимо утврђивање истинитости или лажи на "полиграфу" које се обавља у Београду или Новом Саду, кошта 150 евра плус трошкови који још настану.