Menu
RSS
A+ A A-

ТЕЧЕ РЕКА БИОДИЗЕЛА

У ШИДУ ОТВОРЕНА ФАБРИКА ЗА ПРОИЗВОДЊУ ГОРИВА ИЗ ПОЉОПРИВРЕДНИХ КУЛТУРА  

Прва фабрика за производњу биодизела у Србији и југоисточној Европи испоручиваће годишње домаћем и страном тржишту 100.000 тона овог горива


 oil2.jpgУ среду 27. јуна у Шиду је свечано отворена фабрика биодизела "Викторија оил" у саставу "Викторија групе", која ће годишње производити 100 хиљада тона биодизела. Он ће примену наћи у пољопривреди, градском превозу у великим градовима Србије, транспортним предузећима, али ће бити коришћен и за широку потрошњу на бензинским пумпама.


Свечано отварајући фабрику биодизела, председник Извршног већа АП Војводине Бојан Пајтић рекао је да она представља доказ да су Војводина и Србија већ у Европи.


Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства у Влади Републике Србије Слободан Милосављевић је истакао да ће производња биодизела донети велике користи српској економији, пољопривреди и држави, те да ће се смањити енергетска зависност Србије.

  - Многе чланице Европске уније немају овакву технологију, што је доказ да је Србија бар у једном сегменту постала део Европе и пре уласка у ЕУ - нагласио је Слободан Милосављевић.

- Многе чланице Европске уније немају овакву технологију, што је доказ да је Србија бар у једном сегменту постала део Европе и пре уласка у ЕУ - нагласио је Слободан Милосављевић.
  oil1.jpg Министар заштите животне средине у Влади Србије Саша Драгин, истакао је да отварање фабрике биодизела представља велики подухват за "Викторија групу" али и за целу Србију, да се отвара нова страница у економији наше земље у производњи обновљивих горива, што ће допринети чистијој и здравијој Србији.

- Изградња фабрике "Вицториа оил" није револуционарна само зато што је прва фабрика за производњу биодизела у Србији али и у целој југоисточној Европи, нити зато што је уз претходних 40 милиона евра у њена постројења уложено и додатних 20 милиона евра.

Она је прави подухват због многобројних позитивних ефеката које ће производња биодизела донети економији Србије, њеној енергетици, пољопривреди и заштити животне средине - рекао је, поред осталог, Никола Вујачић, генерални директор фабрике "Вицториа оил".

Свечаном отварању су присуствовали и Миланка Воркапић, председница СО Шид, Љубица Тодоровић-Славнић, секретар СО Шид, Нада Цвијановић, начелник Одељења за финансије, привреду и развој, испред локалне самоуправе, као и друге личности из привредног и јавног живота.