Амбасадор Словеније у Шиду

Циљ посете делегације из Словеније предвођене амбасадором др Мирославом Луцијем је сагледавање могућности нових улагања словеначких предузећа у нашој општини

У посети локалној самоуправи

delegacija_slo1

 Циљ посете делегације из Словеније предвођене амбасадором др Мирославом Луцијем је сагледавање могућности нових улагања словеначких предузећа у нашој општини

Амбасадор Републике Словеније др Мирослав Луци боравио је 28. новембра у општини Шид заједно са аташеом за привреду Јанезом Певецом. Делегацију из Словеније чинили су и два приватна предузетника.

У преподневним часовима посетили су ТИМ Изолирку, а у 13 часова организован је разговор са представницима Општине Шид Милетом Стевановићем, замеником председника општине, Миланком Воркапић, председницом Скупштине општине, Надом Цријановић, секретаром Секретаријата за финансије и привреду и Ромком Папугом, начелником Општинске управе.

Циљ посете амбасадора и делегације из Словеније било је сагледавање могућности на поручју општине Шид за нова улагања. Оцењено је да су потенцијали општине Шид добра инфраструктура, енергетски систем и положај (близина ауто-пута и граница са Хрватском и БиХ). Амбасадор Луци истиче: "Поменути потенцијали и досадашња успешна сарадња са ТИМ Изолирком стварају могућност да Шид буде место и нових улагања предузећа из Словеније. Предност је и чињеница да смо некад живели у истој држави, сарађивали смо и међусобно се добро познајемо. Велики потенцијал су вам и туристичке могућности, имате и велику културну баштину".

Како је локална самоуправа исказала жељу за будућом сарадњом, гости из Словеније су сугерисали да се Шид представи путем електронске презентације на неком од наредних састанака пословног клуба привредних субјеката из Словеније у Србији (има их преко 300), јер је маркетинг веома битан. Наведен је пример Пећинаца, у којима је након таквог представљања изграђена једна фабрика, а у изградњи је нових седам.

Представници текстилне фирме "Свиланит" из Словеније намеравају изградити један погон у Србији, а радовало би их, кажу, да то буде баш у Шиду. Постоји заинтересованост за куповину шидског "Сремпласта".

Боравећи у Шиду гости су посетили и Техничку школу "Никола Тесла" и изразили задовољство виђеним. Након разговора са представницима локалне самоуправе посетили су Галерију "Сава Шумановић" и Галерију наивне уметности "Илијанум".