Menu
RSS
A+ A A-

НАУЧНИК У ПЕНЗИЈИ

АРГУМЕНТ ПАТЕНТИ ДР МИРОСЛАВА АЛИМПИЋА ИЗ БАТРОВАЦА


Др Мирослав Алимпић предвиђа за Шид пројекат за равничарско-брежуљкасти терен. Интензивно би се развијала ратарска производња, сточарство, воћарство и виноградарство. Све би било по европским стандардима

Др Мирослав Алимпић Скромност је често пратиља истинских вредности. У то смо се уверили током разговора са Мирославом Алимпићем, доктором пољопривредно-техничких наука, универзитетским професором у пензији, кога смо посетили у породичној кући у Батровцима. Доктор Алимпић није желео да говори о себи и постигнутим успесима, па смо то сазнали из других извора. Послужили смо се књигом "Знамените личности Срема од I до XXI века".

А о успесима овог, очигледно, и у свету познатог Батровчанина, имали би смо пуно тога рећи. Ценећи простор новинарског текста набројаћемо само делић тога.

Доктор Алимпић је рођен 1928. године у Батровцима, где је започео школовање, а наставио га у Новом Саду и Београду. Између осталог био је ангажован на Машинском факултету у Београду, предавао је на Пољопривредном факултету у Новом Саду, учествовао на семинарима под окриљем ОУН. Од 1958. до 1993. развио је плодну сарадњу са факултетима и научним институцијама у земљи и свету, посебно у САД и највећим европским земљама. Има три призната патента и добитник је бројних признања. Живи у Београду, а често долази у родне Батровце.

Пензионерске дане доктор Алимпић не проводи типично, присутан је и активан у науци и истраживачком раду. Спрема се за светски конгрес хемијског и процесног инжењерства, припрема два рада.

- Један рад је из области енергетике у пољопривреди, а други обрађује индустријске системе у агрокомплексу са степеном ефективности. То ми је тренутно главна преокупација. Годинама сам то на Западу проучавао са жељом да направимо систем у агрокомплексу који ће дати приходе четири пута више него што то данас остварују наши сељаци. Сарађујем са стручњацима у Француској, Шведској, Израелу, САД. Замисао је да први такав индустријски систем буде наш у општини Шид - каже доктор Алимпић, наглашавајући да није наилазио на разумевање у контактима са министарством.

- Шид има изузетне погодности за реализацију ових пројеката, а моја жеља да се то што пре реализује како би људи у агрокомплексу боље живели, али и да би се многи из градова враћали на село. Ми смо против тога да се богате појединци. Да би се пројекат реализовао за почетак би требало узети међународне кредите, а ту би нам требала помоћи републичка Влада. За Шид је предвиђен пројекат за равничарско-брежуљкасти терен и ту би се интензивно развијала ратарска производња, сточарство, воћарство и виноградарство, а све са високим степеном квалитета по европским стандардима. Али, како сам већ рекао за кредите држава мора бити гарант, а по мом мишљењу Влада не води рачуна о пограничним местима, она као да су отписана. Батровци, осиромашено село, ипак се обнављају захваљујући ангажовању председника Месне управе и локалне самоуправе, што је похвално - завршава наш разговор доктор Мирослав Алимпић.