ДОБРА ЛОВНА СЕЗОНА

Према неким подацима Ловачко друштво у Јамени постоји још од 1918. године и мање-више оно је сво ово време било активно, уз прекиде само у другом светском рату. У садашњем облику оно делује под називом ЛД "Граничар", тачније ловачка секција, при Ловачком удружењу "Срем" Шид.

ПОСЕТИЛИ СМО ЛОВАЧКО ДРУШТВО "ГРАНИЧАР" ИЗ ЈАМЕНЕ

 

У комерцијалном лову остварен приход који је утрошен на уређење просторија ловачког дома. Прошле године одређено 76 свиња и један јелен

 

lovci1.jpg


Према неким подацима Ловачко друштво у Јамени постоји још од 1918. године и мање-више оно је сво ово време било активно, уз прекиде само у другом светском рату. У садашњем облику оно делује под називом ЛД "Граничар", тачније ловачка секција, при Ловачком удружењу "Срем" Шид.

 

 

"Граничар" тренутно има 54 члана, од чега су десет почасни. Најстарији је 77-годишњи Србислав Ненадовић. Ту је још и 17 кандидата и седам полетараца, који ће са пунолетством прећи у категорију кандидата. Најмлађи полетарац Слободан Пантић има десет година.

 

- Протекла година је обиловала изузетно живим активностима. Пре свега, истакао бих започете радове на реновирању Ловачког дома. Просторије смо добили од Месне управе на коришћење у трајању од 99 година. Тиме смо, напокон, почели остваривати своју вишедеценијску жељу, јер до сада нисмо имали свој дом - са нескривеним задовољством говори председник ловачког друштва Радивој Вечић.

 

lovci2.jpg- Прошле године имали смо и веома успешну ловну сезону када смо одстрелили 76 свиња и једног јелена. Кроз комерцијални лов обезбедили смо око 360 хиљада динара и сав новац смо утрошили у реновирање дома и неке друге радове. У четрнаест комерцијалних ловова угостили смо ловце из целе Србије, али и Хрватске, Словеније и Француске. У организационом погледу помоћ смо имали од Ловачког удружења "Срем" Шид. Након сваког таквог једнодневног лова, следило је угодно дружење уз проверено добар ловачки паприкаш припремљен од улова - објашњава Радивој Вечић.
У лову обично учествује 60-70 ловаца, а право да пуцају имају само гости, који су то, уосталом, и платили. Најуспешнији је био онај када је одређено девет свиња и јелен-капиталац.

 

- Сем лова ми имамо много обавеза око узгоја дивљачи што подразумева обезбеђивање исхране, одржавање и градњу ловно-техничких објеката. Имамо изузетно добро ловиште, око шест хиљада хектара, у ком су фазани, јаребице, препелице, патке (гуске у пролазу), зечеви, срнећа и јеленска дивљач, дивље свиње, али и штеточине и предатори. У овој години главни нам је циљ завршетак ловачког дома. Тренутно смо у могућности да угостимо 50-так људи. Када завршимо још једну просторију, онда ће та цифра досећи 100. Наравно, и даље ће нам бити циљ омасовљавање секције и развој ловног туризма, који треба поново оживети, јер је услед свих недаћа које су нас задесиле некако замро - прича оптимистички о плановима Радивој Вечић с којим смо разговарали у лепој, новоуређеној просторији ловачког дома.