ГАЗДА У СВОМ ПОСЛУ

Између посла "на две стране" у Фабрици уља "Младост" и њиве, пре готово две године Милорад Давидовић  из Шида, определио се да егзистенцију своје породице избори у пољопривреди. До тада је око обраде земље помогао оцу Николи,  а сада је искључиво он преузео пољопривредну производњу.

МИЛОРАД ДАВИДОВИЋ ИЗ ШИДА  ПРЕ ДВЕ ГОДИНЕ НАПУСТИО СТАЛАН ПОСАО И ПОСВЕТИО СЕ ИСКЉУЧИВО ПОЉОПРИВРЕДИ

st4_davidovici.jpgИзмеђу посла "на две стране" у Фабрици уља "Младост" и њиве, пре готово две године Милорад Давидовић  из Шида, определио се да егзистенцију своје породице избори у пољопривреди. До тада је око обраде земље помогао оцу Николи,  а сада је искључиво он преузео пољопривредну производњу.

- Није се више могло "на две стране" с обзиром на то да отац из здравствених разлога више није био у могућности да обрађује земљу коју поседујемо, па сам донео одлуку да се искључиво посветим пољопривреди - прича Милорад Давидовић, којег смо затекли у обављању редовних послова у газдинству. - Није лако у пољопривреди али си газда у свом послу, па како буде. Поред ратарске производње, товим и бикове и нешто свиња, па се некако још може живети.

И Милорад указује на велики скок цена репроматеријала и тржишну несигурност готових производа, што највише мучи све земљораднике. Јесенас је засејао шест јутара пшенице и нада се добром приносу, а каква ће бити цена, то је сасвим неизвесно. Припремљене су и њиве за пролећну сетву. Милорад планира да посеје 10 јутара кукуруза и исто толико соје, а биће и пар јутара под сунцокретом. У марту је продао пет бикова просечне тежине 550 килограма које је товио 10 месеци.

- Откупна цена је само 1,55 евра што је недовољно, а бикове сам испоручио кланици у околини Пећинац и одмах добио паре на руке, што је добра околност. Добијени новац сам одмах уложио у припрему за пролећну сетву јер је најбоље ако човек може сам да је изфинансира, а не да се задужује и плаћа камате. Држава даје и седам хиљада динара подстицаја по утовљеном бику али треба дочекати тај новац - истиче Давидовић, који обрађује 10 хектара своје земље и 10 јутара у аренду.

Одмах по испоруци бикова, купио је седам телади, а свако теле просечно кошта између 350 и 450 евра и треба их товити најмање 10 месеци. Раније су се у овом домаћинству товиле и свиње, али сада су остале две крмаче и производња товљеника за своје потребе јер би се ишло у губитке већом производњом. Хоће ли овогодишња производња када су у питању ратарске културе али и производња меса донети нешто боље у виду пунијих новчаника пољопривредника, остаје да се види.